Olivia Steer a stârnit internetul cu o postare împotriva testării anti-HPV

Olivia Steer nu e la prima afirmație toxică care stârnește valuri de indignare pe internet. Cel mai recent subiect abordat de fosta prezentatoare TV este testarea împotriva HPV, virus care poate duce la apariția cancerului de col uterin.

Într-o postare publicată în urmă cu o săptămână, Steer a scris că nici în acest an nu a mai realizat o investigație pentru depistarea cancerului sau a HPV, luând cumva peste picior eforturile societății de conștientizare a pericolului la care femeile sunt expuse.

„A venit din nou acea perioadă specială a anului când iar nu-mi fac mamografie, nici test Papanicolau, nici nu port fundițe roz”, a scris soția lui Andi Moisescu.

Poziția Oliviei Steer, contestată

Răspunsurile nu au întârziat să apară. Printre cele mai proeminente reacții s-a numărat și postarea realizată de actrița Dana Rogoz, ”inspirată” din postul Oliviei Steer. Însă în loc să ironizeze procesul de depistare a virusului Papiloma, Rogoz le-a amintit urmăritorilor săi cât de importantă este vizita la medic.

„A venit din nou acea perioadă specială a anului când iar merg la doctor, când îmi fac test Papanicolau şi consult al sânilor, când port roz şi când anunţ femeile cât de importantă e prevenţia. Sunt atât de multe femei în România care pierd lupta cu cancerul doar pentru că ajung prea târziu la medic. Vă rog din suflet, aveţi grijă de voi şi de femeile din viaţa voastră”, a scris actrița.

Postarea Oliviei Steer a fost comentată în spațiul public și de europarlamentar USR-PLUS Ramona Strugariu, care a subliniat statisticile negre, care sunt cauzate parțial și de lipsa de educație a pacientului. În acest context, eurodeputata a subliniat cât de important este ca fiecare comunicator să promoveze vizitele regulate la medic.

„În fiecare an mor peste 2000 de femei în România din cauza cancerului de col uterin, iar peste 80% dintre cancerele la sân sunt descoperite foarte târziu, în stadii în care vindecarea nu mai e posibilă, ci doar o prelungire a supravieţuirii.

Asta se întâmplă tocmai pentru că nu avem un ecosistem medical bazat pe prevenţie, pentru că nu avem suficientă educaţie pentru sănătate, pentru că mai avem atât de multe de făcut aici, iar vocea fiecărui potenţial multiplicator de mesaj din spaţiul public ar trebui să ajute acest demers. Suntem pe locul întâi în Europa la mortalitatea cauzată de cancerul de col uterin – iar pentru asta există vaccin”, a afirmat Ramona Strungariu.

Mai mult decât atât, europarlamentarul a afirmat că va încerca să vadă „ce căi există, dacă există, pentru a putea fi oprită”, întrucât „ce face ea este o ofensă, pur şi simplu, la adresa victimelor acestor boli cumplite, pentru care o lume întreagă caută soluții”.

„Se rostogolește iar, în spațiul public, o nouă minciună”

După valul de reacții din mediul online, Olivia Steer a revenit după câteva zile cu o altă postare, în care răspunde acuzațiilor. Aceasta susține că nu dorește să instige pe nimeni la a nu-și mai face investigații medicale, ci doar își împărtărșește experiențele de viață.

Afirmațiile făcute de alte persoane publice, conform cărora postarea Oliviei Steer poate determina și alte femei să nu mai facă controalele ginecologice de rutină, au fost catalogate de fosta prezentatoare TV drept „o nouă minciuna” rostogolită în spațiul public.

„Se rostogolește iar, în spațiul public, o nouă minciună, cum că aș îndemna femeile să nu își facă analize și controale anuale, bazându-se pe un text postat de mine, zilele trecute. Orice om cu mintea întreagă și o dâră de logică poate constata citindu-l că n-am afirmat nicio secundă așa ceva, nici n-am sugerat în vreun fel nimănui să facă sau să nu facă un test sau o radiografie. Postarea spune negru pe alb despre alegerile mele personale, când vine vorba despre niște analize medicale, asupra cărora m-am documentat mult și bine, până să zic «pas!». Ce fac eu se numește refuz informat, aflat în aceeași barcă a eticii medicale cu acordul informat, conform Legii 95/2006. Ce decid alte doamne și domnișoare e departe de a se afla în sfera mea de influență, câtă vreme – am spus-o de atâtea ori, că mă doare imaginația! – nu sunt doctor, nu dau sfaturi medicale”, a scris Steer.

Numai pe profilul său de Facebook, fosta prezentatoare are aproape 60.000 de urmăritori. Postarea anti-Papanicolau a fost distribuită de aproape 300 de ori și a strâns peste două mii de reacții.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *