ONU: Tancurile israeliene au tras asupra unor „jurnaliști clar identificabili”

Un raport realizat de Forța Interimară a Națiunilor Unite în Liban a constatat că cele două tiruri de tancuri care au ucis un jurnalist Reuters și au rănit alte șase persoane în Liban au fost intenționate, deoarece aceștia erau clar identificabili ca fiind membri ai presei.

O astfel de acțiune este clasificată drept o încălcare a dreptului internațional și a Rezoluției 1701 (2006) a Consiliului de Securitate al ONU, deoarece jurnaliștii, care purtau semne vizibile pentru a fi identificați ca lucrători din presă, sunt clasificați drept civili.

Raportul de șapte pagini văzut de Reuters și citat de The Guardian continuă: „Se apreciază că nu a existat niciun schimb de focuri peste linia albastră în momentul incidentului. Motivul loviturilor asupra jurnaliștilor nu este cunoscut”.

Cele două gloanțe de 120 mm au dus la uciderea lui Issam Abdallah, un video-jurnalist în vârstă de 37 de ani care lucra pentru Reuters. Redactorul-șef al Reuters, Alessandra Galloni, a cerut Israelului să explice cum a dus atacul la moartea reporterului său și să tragă la răspundere vinovatul.

Raportul Unifil a fost trimis către ONU pe 28 februarie și a fost împărtășit cu armata libaneză și cea israeliană, au declarat două persoane familiarizate cu această chestiune.

„[IDF] ar trebui să efectueze o anchetă asupra incidentului și o revizuire completă a procedurilor lor de la momentul respectiv pentru a evita repetarea acestuia”, se arată în recomandările raportului. „IDF ar trebui să împărtășească concluziile investigației lor cu Unifil”.

„Reiterăm faptul că toți actorii ar trebui să își respecte obligațiile care le revin în temeiul dreptului internațional și că civilii, inclusiv jurnaliștii, nu ar trebui să fie niciodată o țintă. Jurnaliștii și profesioniștii din mass-media trebuie să fie protejați”, a declarat purtătorul de cuvânt al ONU.

Israel neagă orice rea-intenție

De cealaltă parte, Forțele de Apărare ale Israelului neagă orice intenție de a răni jurnaliștii aflați la granița Libanului. Un purtător de cuvânt al organizației a afirmat că a intervenit în zonă după ce Hezbollah a atacat IDF, pe 13 octombrie.

„IDF deplânge orice rănire a părților neimplicate și nu trage în mod deliberat asupra civililor, inclusiv asupra jurnaliștilor”, a declarat reprezentantul IDF. „FDI consideră că libertatea presei este de cea mai mare importanță, clarificând în același timp că a fi într-o zonă de război este periculos”.

În realizarea anchetei, Unifil a trimis o echipă la locul incidentului pe 14 octombrie. A primit asistență din partea Forțelor Armate Libaneze și de la un martor anonim care a fost prezent pe deal când Issam Abdallah și colegii săi au fost loviți.

Raportul confirmă descoperirile făcute de Reuters anterior. Investigația instituției media a scos la iveală că șapte jurnaliști de la Agenția France-Presse, Al Jazeera și Reuters au fost loviți de două gloanțe de 120 mm trase de un tanc aflat la 1,34 km distanță, în Israel.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *