Ce a scris propaganda rusă despre navele americane care vor ajunge în Marea Neagră

Până pe 4 mai, două nave de luptă americane sunt așteptate să ajungă în Marea Neagră, după cum au afirmat oficiali turci la sfârșitul săptămânii trecute. Deși motivul nu a fost confirmat oficial de Pentagon, Ankara susține că de vină ar fi întețirea activităților militare rusești la granița cu Ucraina.

Un exercițiu de putere

În răspuns la această veste, propaganda rusă încearcă o tehnică subtilă de intimidare, prin care induce publicului ideea că desfășurarea de forțe a Statelor Unite ale Americii ar fi doar un exercițiu de imagine, întrucât Rusia ar deține avantaje militare, confrom DefenseRomania.ro.

Experții citați de publicația rusă Topcor.ru susțin că „Moscova dispune de capacități impresionante de atac în Peninsula Crimeea și Ținutul Krasnodar”, dar și că „navele de luptă americane se transformă în ținte pentru sistemele de rachete de coastă rusești și nu numai pentru ele, atunci când se află în apele Mării Negre”.

Relația Zelenski-Erdogan, ironizată

Promisiunea Turciei de a ajuta Ucraina să-și păstreze suveranitatea teritorială, prin nerecunoașterea anexării Peninsulei Crimeea de către Rusia, a fost ironizată de către propaganda rusă, prin vocea unui reprezentant al lui Putin în Crimeea, Aleksandr Molohov.

Acesta a afirmat, conform articolului publicat pe Sputnik, că Ucraina nici de dușmani nu are nevoie, dacă are aliați ca și Turcia: „Așa-numitul sprijin al Turciei pentru «Platforma Crimeea» seamănă foarte mult cu faimoasa scenă din «Eneida» lui Virgil, când vrei să exclami la fel ca preotul troian: «Teme-te de greci chiar și când îți aduc daruri (Timeo danaos et dona ferentes)». Erdogan are propriile interese de politică externă și în planurile sale, oricum ar evolua lucrurile, cu siguranță nu figurează păstrarea Crimeii (sic!) pe orbita de influență a Kievului”, a declarat Molohov pentru RIA Novosti.

Pe de altă parte, Ruslan Balbek, membru al Dumei de Stat, a afirmat că Erdogan i-a spus lui Zelenski ce acesta voia să audă, iar statutul Crimeei nu se va schimba, întrucât „este deja la locul ei – în Rusia, iar locuitorii săi baștinași «sunt în Crimeea și nu în teritoriile adiacente»”, scrie Sputnik.

Cum induce Rusia ideea că SUA este nepregătită militar

La scurt timp de la momentul în care Rusia a fost notificată de către Turcia că două nave americane se îndreaptă către Marea Neagră, Sputnik a început să publice la rândul său articole defăimătoare la adresa SUA.

În dimineața zilei de 10 aprilie, Sputnik Moldova publica un articol cu titlul ”Moscova dă în vileag: SUA dezvoltă arme biologice în apropierea Rusiei și Chinei”. Citându-l pe secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patrușev, publicația propagandistică afirmă că există îngrijorări reale că, la granițele celor două state, americanii dezvoltă arme biologice. Unul dintre motivele invocate de Patrușev ar fi că, „în zonele limitrofe, se înregistrează focare de îmbolnăviri cu boli ce nu sunt caracteristice acestor regiuni”.

Mai mult decât atât, secretarul Patrușev mai subliniază că un gest de rea-voință din partea Statelor Unite ale Americii este că nu ar fi eliminat toate armele chimice, conform acordurulor internaționale, prelungind procesul până în 2023. La polul opus, spune oficialul, s-ar afla Rusia. (Declarația lui Patrușev a fost asumată inclusiv de Ambasada Rusiei în România, care a distribuit știrea pe pagina sa de Facebook.)

Sputnik România a publicat, la rândul său, un articol despre puterea militară a SUA, de data aceasta sugerând că armamentul americanilor este depășit. Citând un articol din National Interest, Sputnik susține că rachetele balistice intercontinentale (ICBM) Minuteman III sunt vechi de jumătate de secol, iar prelungirea vieții acestora ar presupune ignorarea îmbunătățirii altor aspecte ale sistemului ICBM.

Printr-un simplu articol, fără prea mare relevanță pentru cei neinteresați de domeniul Apărării, propaganda rusă induce ideea că America este nepregătită pentru a întreține un conflict militar cu Rusia, întrucât ar dispune de echipament vechi, preferând astfel să apeleze la tertipuri, cum ar fi armele chimice.

2 Comentarii

  1. Tactica rusului sa te acuze de ce sunt ei vinovati.

    Rusia si URSS cancerul ultimilor 200 de ani in Europa si Asia. Genocid in masa, cu o sg exceptie (Mongolia, si asta sa nu isi puna China in cap) nu au niciun vecin care sa nu isi puna lacat la usa. Iar progresul si realizarile stiintifice au fost facute prin spionaj sau resurse furate de la tarile satelit, asta dupa ce a negociat cu Hitler inceperea celui de-al doilea razboi mondial.

    1. Se pare că ignorați avansurile enorme ale tehnicii militare rusești: încă din al II-lea Război Mondial soldaturl rus traversa râurile pe sub apă și ieșea pe malul celălalt cu țigara aprinsă! O astfel de realizare nu a putut fi egalată de americani nici până acum. Ca să nu mai spunem că piticul rus este cel mai mare pitic din lume…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *