Acțiunile Israelului pun la îndoială siguranța jurnaliștilor internațiionali aflați în regiune

„Lumea va ști mai puțin despre ceea ce se întâmplă în Gaza din cauza a ceea ce sa întâmplat astăzi”, a spus președintele AP, Gary Pruitt, după ce clădirea care adăpostea sediile mai multor publicații internaționale, printre care și AP și Al Jazeera, a fost dărâmată de rachetele israeliene.

Forțele armate ale lui Netanyahu l-au anunțat cu o oră înainte pe proprietarul clădirii că urmează ca aceasta să fie pusă la pământ, deși erau conștiente că în turnul al-Jalaa se află jurnaliști și echipamentele lor, dar și apartamente ale altor civili. Oficial, ținta Israelului erau ”bunurile militare” ale Hamas, care ar fi fost adăpostite în clădire.

Jurnaliștii au participat fără să vrea la întinderea unei curse

Însă cu o zi înainte, presa nu fusese pentru Israel doar un ”scut” pentru teroriștii Hamas, ci un instrument bun de manipulare în lupta cu aceștia. Oficialii militari israelieni au lansat către jurnaliștii străini informația că ar începe o invazie terestră, alarmând astfel militanții Hamas și determinându-i să-și ocupe pozițiile de luptă.

”Invazia terestră” n-a mai avut însă loc. În schimb, timp de 40 de minute, 160 avioane israeliene au bombardat pozițiile considerate a fi ale Hamas, inclusiv tuneluri. Operațiunea a fost declarată ulterior un succes de către oficialii militari israelieni, în timp ce jurnaliști din întreaga lume au acuzat Israelul de folosirea manipulării și minciunilor pentru a-și atinge scopul.

Pe de altă parte, armata a negat o manipulare deliberată cu scopul de a întinde o capcană pentru militanţii palestinieni, invocând o eroare de comunicare şi a subliniat că niciun soldat israelian nu intrase în Gaza.

Israel scoate din priză presa internațională

Pierderile materiale suferite de cele două publicații reprezintă pierderi majore și pentru public, întrucât munca corespondenților va fi îngreunată de echipamentul distrus, precum și de lipsa unui spațiu amenajat. Inclusiv clădirea reprezenta un avantaj pentru cele două publicații, care foloseau acoperișul turnului al-Jalaa pentru a monta camere care să surprindă schimbul de rachete.

E de înțeles așadar de ce personalul AP a fost suspicios atunci când a văzut cum clădirea în care își desfășurau activitatea este spulberată. Președintele AP, Gary Pruitt, a cerut IDF să prezinte dovezi care să susțină afirmația conform căreia în clădire ar fi activat Hamas, adăugând că agenția de știri a funcționat în aceeași locație de 15 ani, conform NYTimes.

„Nu am avut nicio indicație că Hamas ar fi fost în clădire sau ar fi activat în clădire”, a spus el. „Este un lucru pe care îl verificăm în mod activ în măsura posibilităților noastre. Nu ne-am pune niciodată cu știință jurnaliștii în pericol”.

Acțiunile recente ale Israelului au atras un val de suspiciuni și din partea organizațiilor pentru drepturile presei asupra intențiilor reale ale ”singurei democrații din Orientul Mijlociu”. Într-o declarație, Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor a pus la îndoială dacă IDF „viza în mod deliberat facilitățile media pentru a întrerupe acoperirea suferințelor umane din Gaza”, în timp ce RSF a solicitat procurorului-șef al Curții Penale Internaționale, Fatou Bensouda, să investigheze atacurile israeliene asupra clădirilor în care se află sedii ale jurnaliștilor, întrucât vizarea voită a presei este o crimă de război.

„RSF consideră că ţintirea voluntară a mass-media şi distrugerea totală şi intenţionată a echipamentelor acestora reprezintă o crimă de război în temeiul articolului 8 al Statutului de la Roma”, se arată în scrisoarea transmisă CPI. „Armata israeliană nu a provocat doar daune materiale masive redacţiilor ale căror jurnalişti, echipamente şi instalaţii sunt persoane şi bunuri protejate în temeiul protecţiei datorate populaţiei civile. Aceasta a împiedicat, de asemenea, acoperirea mediatică a unui conflict ce afectează în mod direct şi grav populaţia civilă”.

O repetiție nefericită

Nu e prima oară când organizația Reporteri fără Frontiere cere Curții Penale Internaționale să investigheze acțiunile Israelului vizavi de jurnaliști: în primăvara anului 2018, a sesizat CPI pentru „ţintirea intenţionată de către armata israeliană a câtorva zeci de jurnalişti palestinieni care acopereau protestele cunoscute sub denumirea de Marele Marş al Reîntoarcerii”, conform G4Media.

Ancheta a fost deschisă în luna martie și este de așteptat ca plângerea actuală să fie inclusă în investigația ce vizează acțiunile din 2018. Oficialii israelieni susțin însă că motivul pentru care clădirea a fost dărâmată este cel legat de Hamas, premierul israelian Benjamin Netanyahu declarând că această clădire a fost „o ţintă perfect legitimă”.

AP și Al Jazeera nu sunt singurele publicații a căror activitate a fost îngreunată din cauza atacurilor militarilor israelieni. Cu câteva zile înainte de distrugerea turnului al-Jalaa, o altă clădire cunoscută în Gaza, în care avea sediul televiziunea palestiniană Al-Aqsa și despre care israelienii spun că era folosită de Hamas, a fost pusă la pâmânt. Digi24 scrie că un corespondent BBC tocmai relata despre raiduri de pe altă clădire situată pe aceeași stradă, când proiectilele au început să cadă unul după altul. 

5 Comentarii

  1. Personal, nu mi-as inchiria biroul in aceiasi cladire cu teroristii ce trag cu mii de rachete spre un inamic cu mult mai inarmat decat ei.
    Deci hai sa nu ne mai lamentam si sa recunoastem evidentul practicat de organizatia terorista Hamas: folosesc orice ca si scut – femei, copii, batrani, jurnalisti, etc. Cand tu mergi sa faci contract cu ei iti asumi.
    Sa inteleg ca Israelul ar trebuie sa observe cu compasiune cum le cad rachetele pe teritoriul lor? Nu sunt indreptatiti la riposta militara? (si anuntata).

  2. Având în vedere că HAMAS lansează aproape 2000 de rachete pe zi, este clar o acțiune militară premeditată – au fabricat și depozitat în vederea acestei acțiuni un număr enorm de rachete (sau le-au primit cadou de la Iran). Este deci o acțiune ofensivă a HAMAS, iar Israelul se apără. HAMAS își ascunde depozitele (enorme) de rachete, explozibil și materiale militare peste tot. Deci țintele lovite de Israel sunt legitime. Dacă palestinienii nu doreau să fie bombardați, trebuia ca ei să nu voteze HAMAS. Acum s-au procopsit cu o organizație teroristă și trebuie să suporte consecințele. Restul este propagandă sau perspective părtinitoare. Este ușor să ascunzi rachete în subsolul clădirii care este sediul jurnaliștilor, că aceștia nu s-or apuca să interzică HAMAS asta – că și-o iau în scăfârlie mai tare decât le-o trag israelienii (ăștia cel puțin îi avertizează…)

  3. Personal ma dezgusta, adica i-mi produce scarba un asemenea articol, mai cu seama argumentatia prost scrisa, fara sa mai adaog motivatia autorului sau a publicatiei care l-a promulgat.
    Trec cu vederea ca si autorul stie ca vorbeste prostii, deoarece jurnalistii trebuiau sa stie ca in acel turn se afla comanda Hamas.
    Iar daca si eu aveau acolo infrastructura de emisie, inseamna ca se aflau sub aceeasi umbrela deci in consecinta acelelasi riscuri.
    Nu v-ati ales corect tabara in care va aflati, poate ca se plateste mai bine si deci ve-ti suporta si voi consecintele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *