Mai mulți jurnaliști ar fi fost răniți în sudul Libanului, în timpul bombardamentelor israeliene

Mai mulți jurnaliști au fost răniți în timpul bombardamentelor Israelului în zona Aalma Al Shaab, situată în sudul Libanulu, conform mai multor agenții de presă internaționale, printre care și Al Jazeera.

La acest moment este neclar despre câte victime este vorba, însă ar fi existat și decese în rândul lucrătorilor media care relatau din acea zonă. Times of Israel afirmă că ar fi vorba despre cameramanul Essam Abdullah, care lucra alături de alți doi colegi răniți pentru Reuters.

Situația din regiune se dovedește a fi una dificilă pentru jurnaliști. În mai puțin de o săptămână de la începerea conflictului dintre Israel si militanții Hamas, cel puțin șase reporteri palestinieni au fost raportați morți în bombardamentele israeliene asupra Fâșiei Gaza.

Acțiunile Israelului în regiune pun în pericol libertatea presei

Nu este prima oară când comportamentul Israelului cu privire la jurnaliști este criticat de organizațiile care protejează drepturile media. Cel mai recent, la mijlocul anului 2022, forțele IDF au ucis o renumită jurnalistă americană de origine palestiniană. Două lungi anchete, s-a stabilit că Shireen Abu Akleh a fost împușcată in cap de un soldat israelian, desi aceasta purta casca si vesta care semnalizau faptul ca face parte din corpul jurnalistic.

Mediastandard.ro a scris de nenumărate ori despre derapaje de acest fel. De exemplu, în luna mai 2021, sub pretextul că acționează pentru destructurarea organizației Hamas, Israel a lovit și dărâmat o clădire din Fâșia Gaza care adăpostea sediile mai multor publicații locale și internaționale – printre care și AP și Al Jazeera.

La momentul respectiv, poziția oficială a forțelor israeliene era că în clădire ar fi ascunse „bunurile militare” ale Hamas. Ulterior, președintele AP, Gary Pruitt, a cerut dovezi conform cărora clădirea chiar era folosită de Hamas, afirmând că „nu am avut nicio indicație că Hamas ar fi fost în clădire sau ar fi activat în clădire”. „Este un lucru pe care îl verificăm în mod activ în măsura posibilităților noastre. Nu ne-am pune niciodată cu știință jurnaliștii în pericol”, a mai spus el.

Însă cu o zi înainte, Israel s-a folosit de aceeași presă pentru a întinde o cursă luptătorilor Hamas, lansând în spațiul mediatic informația că ar începe o invazie terestră, alarmând astfel militanții Hamas și determinându-i să-și ocupe pozițiile de luptă.

citiți și: ACȚIUNILE ISRAELULUI PUN LA ÎNDOIALĂ SIGURANȚA JURNALIȘTILOR INTERNAȚIIONALI AFLAȚI ÎN REGIUNE

După cum vă puteți imagina, ”invazia” nu a mai avut loc. În schimb, 160 avioane israeliene au bombardat pozițiile considerate a fi ale Hamas, inclusiv tuneluri, timp de 40 de minute. Israelul nu a admis niciodată că a recurs la manipulare, invocând o eroare de comunicare.

În numai o zi, Israel s-a folosit de jurnaliștii din Gaza și ca instrument de manipulare, și ca ”scut” pentru Hamas.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *