Olivia Steer și rujeola: Știrile false la un nou nivel

Prin intermediul tehnologiei actuale orice persoană influentă poate să manipuleze masele extrem de ușor, din convingeri proprii sau având diverse beneficii.

Pornind de la ideea că oamenii sunt ușori influențabili, vedetele pot crea cu ușurință trenduri pe care oamenii să le adopte fără să le pună la îndoială. Mai grav este că mulți influenceri nu își asumă răspunderea pentru pericolele la care se expun cei care țin cont de sfaturile lor.

Chiar dacă avem libertate de exprimare și putem să profităm de aceasta după bunul plac, corect este să ne asumăm responsabilitatea și riscul de greși, pentru a nu dezinforma în formă continuată.

Campaniile anti-vaccin sunt un tip de dezinformare care trebuie sancționat pentru că lipsa unui astfel de tratament nu pune în pericol doar viața unui individ, ci a unei întregi comunități. Dreptul la opinie al unui individ nu trebuie să pună în pericol viața altuia, mai ales atunci când acesta nu se poate apăra, fiind vorba de copii care nu pot alege dacă să fie imunizați sau nu.

Ca orice tratament, este adevărat că vaccinul poate avea efecte adverse, însă beneficiile depășesc înzecit posibilele repercusiuni.

Având o opinie fermă anti-vaccinare, Olivia Steer nu pare să se lase convinsă de statisticile îngrijorătoare ale Ministerului Sănătăţii, potrivit cărora România se confruntă cu cel mai grav val  de rujeolă din Europa, numărând 50 de morți și peste 12.000 de cazuri de îmbolnăviri de la izbucnirea fenomenului.

sursa: doc.ro

Prin campanii susținute pe rețele sociale, Olivia Steer influențează părinții împotriva vaccinului, fără argumente pro și contra așa cum ar trebui să ofere un jurnalist.

Nu trebuie să fii medic ca să nu poți să contești faptul că datorită medicamentelor, în special antibioticelor și vaccinurilor, speranța de viață s-a dublat în ultimii 150 de ani și mortalitatea infantilă s-a redus.

Adevărul e simplu: nevaccinați ne întoarcem în Evul Mediu. Statisticile sunt clare: dacă în 1988 poliomielita era eradicată din SUA și Europa, acum mai sunt doar 2 state în lume care se confruntă cu această afecțiune.

Olivia Steer dă verdicte medicale, fără să aibă studii de specialitate în domeniu și convinge părinții pe rețele sociale că vaccinul nu este benefic. Propaganda ei are destui adepți în România, peste 12,650 de urmăritori și de aprecieri pe pagina de Facebook ”Go on, Olivia Steer!”

Medicii o contrazic. Raed Arafat a ținut să o atenționeze chiar ieri, după ce Steer a început să propage ideea că virusul rujeolei nu există. Secretarul de stat,  omul care a fondat SMURD şi a revoluţionat medicina de urgenţă din România, i-a atras atenția că astfel de manipulări şi dezinformări pot „costa vieţi inocente, inducând părinţii în eroare”.

Într-o postare făcută pe pagina sa de Facebook, Olivia Steer afirmă că “în lipsa oricăror probe științifice, Curtea Supremă din Germania a decretat că rujeola nu există”.

sursa: Facebook

„Este cazul Bardens vs. Lanka, prin care Bardens a solicitat acestuia plata sumei întrucât el a înaintat 6 articole științifice care probează existența virusului rujeolei! Prima instanța a dat dreptate lui Bardens și a ordonat executarea plății sumei de 100.000 euro de către Lanka care a constestat decizia la o curte superioară. În cadrul curții supreme s-a stabilit că Lanka să nu plătească pentru că este dreptul lui să spună dacă probele înaintate de Bardens sunt satisfăcătoare exigențelor sale, însă Curtea Supremă Germană nu a zis niciodată că virsul nu există. Mai mult în cadrul procesului s-au folosit și argumente precum faptul că Bardens a prezentat 6 articole care în mod coroborat conțin probele necesare asupra existenței virusului rujeolei iar Lanka a explicat că el a cerut un singur articol care să conțină toate dovezile, acesta fiind un joc de cuvinte cu dublu înțeles în limba Germană”, a explicat Raed Arafat pe Facebook.

„Nu sunt fan al producătorilor de medicamente însă nici nu putem nega că unele medicamente sunt vitale când sunt folosite corect și la momentul potrivit pentru motivul potrivit. Vaccinarea a salvat sute de mii, dacă nu chiar milioane de vieți, începând cu secolul trecut, această a făcut posibilă prevenirea unor boli extrem de grave precum poliomielita care încă vedem efectele ei asupra persoanelor care au suferit de această boală cumplită în copilărie. Acum în anul 2018 se încearcă convingerea părinților că vaccinarea nu este necesară, că este periculoasă și că virusul rujeolei nu există. În concluzie, vă rog informați-vă corect din surse abilitate dacă aveți dubii asupra vaccinării. Vorbiți cu medicii să vă explice despre ce este vorba și de ce trebuie vaccinat un copil la timp. Nu mai ascultați poveștile personale care sunt construite pe cazuri medicale care nu au de a face cu efectul vaccinării”, a declarat Raed Arafat pentru Mediafax

sursa: Facebook

Veridictul este că argumentele enunțate de Olivia Steer sunt incomplete și scoase din context. Aceasta abuzează de faptul că de faptul că oamenii sunt ușor influențabile, că o consideră o femeie matură și responsabilă, a cărei opinii contează, pentru a dezinforma.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *