Site-urile instituțiilor din Ucraina, supuse non-stop atacurilor cibernetice

Serviciul de stat pentru comunicații speciale și protecția informațiilor din Ucraina (SSSCIP) a anunțat că site-urile celor mai importante instituții de stat sunt ținta atacurilor cibernetice venite din partea Rusiei. De la începutul invaziei, atacurile asupra acestor site-uri sunt continue, însă infrastructura digitală a Ucrainei rezistă, relatează Reuters.

În postarea de pe Twitter a SSSCIP, agenția afirmă că site-ul Administrației Prezidențiale, Parlamentului, a ministerului Apărării și cel al Afacerilor Interne sunt țintele vizate de atacurile de tip DDoS (distributed denial of service) care inundă un site cu trafic fals pentru a întrerupe accesul și funcționarea acestuia.

Cele mai puternice atacuri au depășit 100 Gbps în momentul de vârf. În ciuda tuturor resurselor inamicului, site-urile organismelor guvernamentale centrale sunt disponibile. Singurul lucru pe care ocupanții au reușit să îl facă a fost să înlocuiască primele pagini de pe site-urile unor autorități locale”, a mai adăgat SSSCIP în postarea de pe rețeaua de socializare.

Conform Reuters, ministerul Afacerilor Externe al Rusiei nu a dorit să comenteze declarațiile autorităților ucrainene, însă știm pozițiile Kremlinului cu privire la astfel de evenimente: Rusia nu se angajează în a ataca cibernetic alte state. Probabil că de data asta nu spune nimic pentru că a atacat militar Ucraina și ar fi absurd să nege și un atac cibernetic.

Astfel de atacuri sunt desfășurate și de Ucraina, ajutată de comunitatea de hackeri din întreaga lume. Cel mai recent atac semnificativ s-a petrecut săptămâna trecută când site-urile celor mai mari agenții de presă au inaccesibile. Atacurile au vizat și site-ul oficial al Kremlinului și chiar televizoarele oamenilor obișnuiți care au rulat melodii ucrainene în locul programului obișnuit.

Infrastructura internetului se dovedește a fi foarte importantă în acest război, iar ambele părți mizează pe un atac serios care să întrerupă comunicațiile. Despre acest subiect am scris de curând, poți citi articolul integral aici.

Ce putem spune cu certitudine este faptul că aceste atacuri cibernetice se vor intesifica în perioada următoare. Cu toate astea, este îmbucurător faptul că Ucraina dispune de ajutorul UE în acest domeniu pentru a face față mai ușor asaltului asupra infrastructurii digitale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *