Un jurnalist ucrainean a murit în timpul bombardamentelor din Kiev

Bombardamentul rus asupra memorialului victimelor Holoscaustului Babyn Yar și antenei televiziunii publice au făcut prima victimă cunoscută din rândul jurnaliștilor. Operatorul ucrainean Yevhenii Sakun a murit în urma atacului.

Anunțul a fost făcut de fosta sa colegă, jurnalista Olga Tokariuk, pe pagina sa de Twitter. În postare, ea a atașat o imagine cu legitimația de presă a victimei, alături de mesajul: „A fost o plăcere să lucrez cu el. Sunt devastat de această veste. Memoria veșnică”. 

Yevhenii Sakun ar fi prima victimă din rândul presei despre care se știe până la acest moment. Alți doi jurnaliști străini, din Danemarca, au fost răniți pe 26 februarie, când mașina lor a fost atacată și ambii au suferit răni grave prin împușcare. Din fericire, ambii au supraviețuit și au fost scoși în siguranță din Ucraina.

Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor a condamnat atacul Rusiei asupra turnului de televiziune din Kiev, cerându-i Moscovei să respecte dreptul civililor ucraineni la informare: „Suntem profund deranjați de atacul armatei ruse asupra infrastructurii de televiziune din Kiev, care amenință că îi privează pe ucraineni de informații într-un moment în care este extrem de necesară. Autoritățile ruse trebuie să se abțină de la atacuri nesăbuite care ar putea ucide cu ușurință jurnalişti și alţi civili”.

Lovirea antenei a omorât cel puțin cinci persoane, a întrerupt transmisiunile mai multor televiziuni și a afectat integritatea stâlpului.

1 Comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *