Twitter a suspendat conturile care urmăreau activitatea forțelor rusești

Twitter a suspendat mai multe conturi care urmăresc mișcările turpelor rusești pe teritoriul Ucrainei. Conturile sunt urmărite de numeroși jurnaliști și de publicul larg -mai ales în perioada asta- pentru că oferă o imagine destul de clară a ceea ce se întamplă acum. Twitter spune că decizia de suspendare a fost o greșeala, iar majoritatea acestor conturi și-au recăpătat statutul activ.

În caz că acum te-ai trezit și cumva ăsta e primul articol pe care îl citești, Rusia a decis să invadeze Ucraina în dimineața acestei zile. Înainte ca invazia să aibe loc, conturile OSINT (open-source intelligence) transmiteau pe Twitter mișcările pe care armata rusă le desfășurau la graniță și raportau orice bombardament sau foc de armă care venea din regiunea Donețk sau Lugansk. Twitter a decis să suspende aceste conturi, cu suspendări care au durat și 24 ore, conform unui analist OSINT.

Protocol relatează că multe îngrijorările legate de aceste suspendări se referă la raportări în masă a boților rușii care ținteau conturile OSINT astfel încât operațiiunile și deplasăriile forțelor rusești să nu fie dezvăluite.

”Am monitorizat în mod proactiv apariția unor relatări care încalcă politicile noastre și, în acest caz, am luat măsuri de aplicare a legii pentru o serie de conturi care au comis erori. Examinăm cu promptitudine aceste acțiuni și am restabilit deja accesul la o serie de conturi afectate”, a declarat un purtător de cuvânt al Twitter pentru Protocol.

Șeful departamentului de integritate al companiei a reacționat și el și a declarat că raportarea masivă nu se numără printre motivile suspendărilor, mai degrabă o combinație de reguli încălcate și erori umane.

Oricum ar fi, decizia Twitter de a suspenda aceste conturi este una care ridică mari întrebări mai ales că informațiile distribuite sunt în engleză, iar postărilor sunt preluate de alte conturi mai mari ale unor instituții de presă sau a unor jurnaliști. Dacă acest eveniment demonstrează ceva, demonstrează că marile platforme de socializare sunt încă nepregătite să facă față unui baraj informațional, mai ales unul generat de un eveniment de magnitudine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *