Momentele de dinaintea invaziei: blocarea sistemelor de telecomunicații și declarații în miez de noapte

La ora 5:30 a Ucrainei, Vladimir Putin a anunțat că a decis să trimită trupe militare pe teritoriul Ucrainei – declarând astfel război statului vecin. Însă noaptea a fost plină de evenimente care, într-o măsură sau alta, anunțau că Rusia plănuiește ceva. MediaStandard face o trecere în revistă a celor mai importante informații care au circulat pe rețelele sociale, cu mențiunea că orele sunt estimative și raportate la ora României.

16:45 – Atac cibernetic

Apar primele informații că Ucraina este lovită de un atac cibernetic masiv. Țintele atacurilor DDoS au inclus Ministerul Apărării, Ministerul de Externe, Consiliul de Miniștri și Privatbank, cea mai mare bancă comercială a țării. Vizat ar fi fost și Serviciul de Securitate ucrainean.

20:45 – Personalul unei uzine chimice din nordul Crimeei a fost evacuat în secret

La puțin după miezul nopții, a apărut informația că serviciile de securitate ucrainene au observat că personalul uzinei chimice Titan, din nordul Crimeei, a fost evacuat în secret la 20:45.

Informația a fost ulterior confirmată și de ministrul de Externe Dmytro Kuleba.

00:00 – Telecomunicațiile sunt afectate

Cu puțin înainte de miezul nopții, mai multe conturi de Twitter au raportat că regiunea Donețsk a suferit o cădere a sistemului de telecomunicații. Trimiterea mesajelor text și inițierea apelurilor a fost imposibilă pentru o perioadă nespecificată de timp. Un utilizator a afirmat că internetul a funcționat.

00:10: Camerele de la granița cu Crimeea nu mai funcționează

Camerele de la granița Ucrainei cu Crimeea încetează să funcționeze. Sunt totuși surprinse câteva cadre în care vehicule militare ruse trec frontiera. New York Times le-a declarat ca fiind reale.

00:10 – Zelenski afirmă că a încercat să vorbească cu Putin

Într-o ieșire publică târzie, președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a adresat popului rus, căruia i-a cerut să se opună planurilor lui Putin. În plus, liderul de la Kiev a afirmat că a încercat să îl sune pe omologul său rus, dar acesta nu i-a răspuns.

„Am inițiat un apel telefonic cu președintele Federației Ruse. Rezultatul: tăcere”, a spus Zelenski, conform BBC.

05:00 – Putin anunță „o operațiune specială” în Ucraina

Într-un video de aproape 30 de minute, Putin a spus că Rusia va conduce o „operație militară” în Donbas și a cerut armatei ucrainene să depună armele.

„Am luat decizia unei operațiuni militare”, a spus el într-o declarație-surpriză la televizor, cu puțin timp înainte de ora locală 6 dimineața, la Moscova, conform Al Jazeera.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *