Primele imagini cu jurnalistul arestat pe aeroport. Protasevici, cu vânătăi vizibile, spune că este tratat bine

Au apărut primele imagini cu jurnalistul pentru care Belarus a deturnat un avion Ryanair care zbura între Atena și Vilnius. Roman Protasevici, cu vânătăi vizibile pe față, spune că este tratat bine de către angajații penitenciarului în care se află.

„Bună ziua, mă cheamă Roman Protasevici, ieri am fost arestat de oficiali de la Ministerul de Interne pe aeroportul național din Minsk. Acum sunt in Centrul de Detentie nr 1 din Minsk. Pot să vă spun că nu am probleme de sănătate, incluzând aici cu inima sau alte organe. Atitudinea angajaților față de mine e una corectă și conform legii. Voi continua să cooperez cu investigatorii și fac mărturisiri despre organizarea unor proteste de masă în Minsk”, spune jurnalistul în clipul postat pe Twitter, conform Hotnews, care citează Reuters.

Discrepanța vizibilă dintre ce spune Protasevici și modul în care arată, cu fața evident tumefiată, indică că regimul lui Lukașenko are o tentativă de a calma spiritele în ceea ce privește abuzurile recente, însă e neclar dacă autoritățile din Belarus sunt conștiente că un astfel de clip ar putea să atragă și mai tare atenția asupra practicilor autocratice ale regimului de la Minsk, dat fiind faptul că Protasevici pare pus sub presiune pentru a „coopera cu investigatorii” și a mărturisi „despre organizarea unor proteste în masă”.

Imaginile au fost publicate de purtătorul de cuvânt al Svetlanei Tikhanovskaia, unul dintre liderii opoziției din Belarus. Franak Viacorka cataloghează videoclipul ca fiind unul ”terifiant”, subliniind discrepanța vizibilă dintre ce spune Protosevici și cum arată.

„Roman Protasevici, în mod clar bătut, spune că ucigașii lui Lukașenko îl tratează «corect» și «în temeieuri legale». Se află în centrul de detenție din Minsk. Un video terifiant”, scrie Franak Viacorka în postare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *