Unsprezece persoane au fost arestate după tentativa de asasinare a unui jurnalist mexican

Unsprezece persoane au fost arestate în legătură cu un atac asupra proeminentului jurnalist mexican Ciro Gomez Leyva. Lucrătorul media a supraviețuit unei tentative de asasinat, comisă de doi bărbați pe o motocicletă.

Anunțul arestării a fost făcut miercuri de primarul orașului Mexico City, Claudia Sheinbaum. Descoperirea în acest caz vine la o zi după un summit la care au participat liderii Canadei, Mexicului și Statelor Unite ale Americii, conform Reuters.

„Ancheta continuă pentru a-i găsi pe ceilalți responsabili”, a adăugat primarul, după ce a anunțat arestările.

Autoritățile mexicane cred că cele 11 persoane pe care le au în custodie ar putea face parte dintr-o celulă de crimă organizată. Procurorul general din Mexico City a declarat că investigațiile continuă, pentru a determina dacă atacul are legătură cu unul dintre carteluri.

CITIȚI ȘI: Un alt jurnalist din Mexic a fost ținta unui atac armat. Mașina sa i-a salvat viața

La mijlocul lunii decembrie, jurnalistul mexican Ciro Gomez Leyva a fost vizat de un atac armat. Din fericire, mașina în care se afla era blindată, motiv pentru care gloanțele trase în direcția sa doar au provocat daune mașinii.

Potrivit unei postări pe rețelele de socializare pe care Gomez Leyva a făcut-o în dimineața următoare, el se îndrepta spre casă atunci când două persoane pe o motocicletă au tras în direcția sa: „La două sute de metri de casa mea, două persoane pe o motocicletă au tras în mine, aparent cu intenția clară de a mă ucide”.

Situația siguranței jurnaliștilor este departe de a fi îmbunătățită

De la venirea la putere a lui Andrés Manuel López Obrador, violența împotriva lucrătorilor din mass-media a crescut cu 85%. În primii trei ani de mandat, au fost uciși 42 de jurnaliști – față de 45 de jurnaliști uciși pe parcursul întregului mandat de șase ani al ultimului președinte, Enrique Peña Nieto.

Violența împotriva lucrătorilor din mass-media este frecvent asociată cu crima organizată, jurnaliștii fiind vizați pentru activitatea lor în ceea ce privește modul în care operează cartelurile și implicarea lor în politică. Cu toate acestea, sistemul și autoritățile încurajează acest tip de comportament mortal prin faptul că nu tratează cazurile cu atenția necesară și nu iau măsuri de protecție a lucrătorilor din mass-media.

O analiză făcută cu privire la referirile frecvente pe care Obrazdor le-a făcut la adresa mass-media arată că acesta a criticat mass-media de șase ori pe lună, în medie, în ultimul an.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *