Opoziția rusă critică decizia rețelelor de socializare de a-l bloca pe Trump

Decizia rețelelor de socializare de a-i bloca, pe termen nedefinit sau permanent, conturile lui Donald Trump a fost primită în mod diferit, în funcție de istoria și cultura țării.

Moscow Times relatează că, de când s-a aflat că fostului președinte al Americii îi va fi retras accesul la platformele de social media, diferite persoane din Rusia au criticat decizia.

Printre aceștia se numără și Aleksei Navalnîi, principalul opozant al lui Putin și cel care aproape și-a pierdut viața recent, după ce a fost otrăvit cu Novichok. Activistul a catalogat decizia Twitter ca fiind “cenzură”, în timp ce Leonid Volkov, un asociat apropiat de-al lui Navalnîi, a afirmat că interdicția va aduce un „prejudiciu pe termen lung lumii libere”.

Totuși, nici jurnaliștii pro-Putin nu puteau să scape oportunitatea de a dovedi ceva ce Rusia încearcă să sublinieze de mult: ipocrizia sistemului american și, deci, superioritatea morală a Rusiei. Așa s-a ajuns ca Navalnîi, de exemplu, să aibă o opinie similară cu cei care acum ceva timp îl demonizau și încercau să îi distrugă imaginea.

Însă această similitudine a celor două tabere poate fi pusă, conform Moscow Times, pe climatul politic: „America nu există doar pentru sine. Ne place sau nu, este o componentă centrală a discursului național al Rusiei, atât de mult încât percepția de sine a rușilor este strâns legată de ceea ce cred ei despre America”. Așa cum ziceam, pentru grupul pro-Putin, SUA reprezintă un lup moralist, dar ipocrit – pentru că critică alte state pentru încălcarea libertăților umane dar face la fel acasă, în timp ce grupul anti-Putin încearcă să prevină o acutizare a restricțiilor din propria țară, generate de scuza oferită de autoritățile americane Kremlinului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *