Unitatea de elită 29155 a serviciilor secrete ruse a fost descoperită în Franța. Agenții, vinovați de asasinate și sabotaj politic

Agenți ai Serviciului Rus de Informații Militare (GRU) au orchestrat operațiuni subversive, inclusiv asasinate sau tentative de asasinat pe teritoriul mai multor state europene, atât din occident, cât și din estul bătrânului continent.

Investigațiile efectuate de serviciile de contraspionaj britanice, franceze, elvețiene și americane au arătat că incidente care la început păreau izolate sunt, de fapt, în strânsă legătură, fiind parte a strategiei adoptate de agenții ruși. Potrivit Digi24.ro, cercetările au pornit în urma atacului neurotoxic din martie 2018, care a reprezentat o tentativă de asasinare a fostului agent rus Serghei Skripal și a fiicei acestuia, pe teritoriul Regatului Unit.

Se pare că până în acest moment au fost depistați 15 agenți din unitatea 29155 GRU care în perioada 2014-2018 și-au desfășurat activitatea în Marea Britanie, Bulgaria, Republica Moldova, Muntenegru și peninsula Crimeea. Cantonați în estul Franței, aceștia nu au fost arestați și nu s-a depistat momentan niciun contact al agenților cu ambasada Rusiei din Paris. Mediafax citează cotidianul francez Le Monde, care afirmă că spionii ruși au utilizat Franța ca „etapă intermediară de siguranță” între operațiunile efectuate în Europa. Telegraph.co.uk informează că publicația franceză susține că staționarea în Franța era folosită pentru a elimina suspiciunile, ceea ce ar explica și de ce aceștia nu au întreprins misiuni pe teritoriul francez.

După cum a fost arătat într-un articol publicat pe mediastandard.ro, nici eșecurile anumitor operațiuni desfășurate de agenții ruși nu sunt întâmplătoare, ele făcând, cel mai probabil, parte dintr-o strategie mai largă în cadrul unui război psihologic. Experții sunt de părere că există o întreagă campanie rusească de sabotaj al statelor europene.

Numărul agenților activi implicați în această posibilă campanie de destabilizare a unui echilibru politic deja precar nu este cunoscut. Totodată, din moment ce au existat acțiuni subversive în state limitrofe României, nu este exclus ca spionii să fi acționat și împotriva ordinii din statul nostru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *