Există „dovezi fără echivoc” că adversarul lui Putin a fost otrăvit cu un agent nervos Novichok

Adversarul lui Putin, Alexei Navalny, a fost otrăvit cu un agent nervos Novichok, susține Germania, care l-a preluat pe liderul opoziției după ce acesta a stat în comă mai mult timp într-un spital din Rusia.

Rezultatele au fost prezentate chiar de către cancelarul Angela Merkel, care a adăugat că comunitatea internațională va aștepta răspunsuri de la regimul de la Kremlin, conform BBC.

„Cineva a încercat să-l reducă la tăcere [pe domnul Navalny – n.r.] și, în numele întregului guvern german, îl condamn în termeni cei mai puternici”, a spus Merkel.

Concluziile investigației realizate de către un laborator militar german au fost comunicate și altor aliați din NATO și UE, care au solicitat Rusiei să facă o anchetă transparentă pentru a-l găsi pe vinovat.

„Este esențial ca guvernul rus să investigheze amănunțit și în mod transparent tentativa de asasinare a domnului Navalny. Cazul lui Alexei Navalny nu trebuie să rămână nerezolvat. Cei responsabili trebuie aduși în fața justiției”, se arată într-un comunicat al Uniunii Europene.

Pe de altă parte, Kremlinul neagă orice acuzații privind otrăvirea lui Navalny, un nume pe care Putin refuză să îl rostească. Purtătorul de cuvânt al ministerului de Externe, Maria Zakharova, a afirmat că acuzațiile nu sunt susținute de dovezi: „Unde sunt faptele, unde sunt formulele, cel puțin un fel de informații?”.

Amintim faptul că Alexei Navalny a început să se simtă rău în timpul unei curse aeriene între Tomsk și Moscova, în urmă cu o lună. Ajuns la un spital din capitala Rusiei, politicianului i-ar fi fost administrat – conform Kremlinului – atropină, care poate fi utilizată pentru tratarea efectelor agenților nervoși.

Ulterior, acesta a fost transferat în Germania, la insistențele comunității internaționale. Medicii de la spitalul Charité susțin că liderul opoziției este încă în comă, însă starea lui pare că se îmbunătățește.

Agentul nervos Novichok a fost folosit și în 2018, în Anglia, împotriva fostului agent dublu Serghei Skripal și a fiicei sale. Autoritățile britanice susțin că mai mulți suspecți ruși ar fi dat cu Novichok pe mânerul unei uși pentru a-l elimina pe Skripal. Din fericire, și el și fiica acestuia au supraviețuit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *