Un alt jurnalist american a fost reținut în Rusia. Alsu Kurmasheva riscă o pedeapsă de cinci ani de închisoare

O jurnalistă ruso-americană care lucrează pentru Radio Free Europe-Radio Liberty a fost reținută de autoritățile ruse după ce nu s-a înregistrat ca agent străin – o etichetă folosită de Kremlin pentru a descrie reprezentanții mass-media care lucrează cu instituții critice.

Alsu Kurmasheva este în prezent deținută într-un centru de detenție temporară, dar „cel mai probabil” va fi transferată în scurt timp în arest preventiv, potrivit unui reprezentant al site-ului rus de știri privind drepturile omului OVD-Info care a discutat cu CPJ, citat de The Guardian.

„Alsu este o colegă foarte respectată, o soție devotată și o mamă dedicată celor doi copii”, a declarat președintele interimar al RFE/RL, Jeffrey Gedmin. Ea „trebuie să fie eliberată pentru a se putea întoarce imediat la familia sa”, a adăugat el.

Kurmasheva a intrat în Rusia pe 20 mai pentru o urgență familială. Pe 2 iunie, când a încercat să plece, atât pașaportul american, cât și cel rusesc i-au fost confiscate și a fost amendată pentru că nu și-a înregistrat pașaportul american la autoritățile ruse.

În timp ce aștepta eliberarea pașapoartelor sale, au apărut noile acuzații privind calitatea de agent străin. Dacă va fi găsită vinovată, Alsu Kurmasheva ar putea petrece 5 ani în spatele gratiilor.

Jurnalismul nu este o crimă

Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor (CPJ) a declarat într-o declarație că este „profund îngrijorat” de acuzații și că autoritățile ruse trebuie „să o elibereze imediat și să renunțe la toate acuzațiile împotriva ei”. 

„Jurnalismul nu este o crimă, iar detenția lui Kurmasheva este încă o dovadă că Rusia este hotărâtă să înăbușe raportarea independentă”, a mai adăugat organizația. .

Arestarea lui Kurmasheva are loc la șapte luni după arestarea lui Evan Gershkovich, care a devenit primul reporter occidental încarcerat în Rusia sub acuzația de spionaj din epoca sovietică. Alsu Kurmasheva a investigat situația dificilă a minorităților etnice din Tatarstan și Bashkortostan, în special eforturile de a păstra limba tătară, chiar dacă autoritățile ruse „au exercitat o presiune sporită asupra tătarilor în ultimii ani”, potrivit RFE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *