O jurnalistă din SUA, țintă a atacurilor mediatice după dezvăluirea persoanei din spatele unui cont anti-LGBT

Dezvăluirea persoanei care se află în spatele contului Libs of TikTok, un cunoscut cont de Twitter care publică conținut instigator la ură la adresa comunității LGBT, a făcut-o pe jurnalista de la The Washington Post Taylor Lorenz ținta unor atacuri mediatice.

Printre persoanele care o vizează acum pe Lorenz se numără figuri proeminente de stânga, precum prezentatorul Fox News Tucker Carlson sau fiul lui Donald Trump, Donald Trump Jr. În timp ce primul a afirmat, în timpul uneia dintre emisiunile sale, că jurnalista The Washington Post lucrează pentru ”statul paralel” și duce „o campanie de intimidare menită să închidă un flux Twitter foarte eficient”, cel de-al doilea s-a rezumat la o caracterizare ceva mai scurtă, numind-o pe Lorenz „psihopată”, conform Forbes.

Alți conservatori au criticat-o pe jurnalistă pentru că ar fi „bătut la ușa” persoanei pe care a identificat-o ca fiind în spatele contului respectiv – în ciuda faptului că, uneori, natura meseriei îi obligă pe jurnaliști să bată, uneori, la uși.

Taylor Lorenz a fost acuzată și de doxxing, o formă agresivă de cyberbullying care presupune discreditarea sistematică a unei persoane prin publicarea mai multor postări sau articole denigratoare. Inclusiv contul Libs of TikTok a acuzat-o de mai multe ori pe jurnalistă de această practică.

Cine se află în spatele contului Libs of TikTok

Contul de Twitter Libs of TikTok a devenit foarte popular în rândul comentatorilor de dreapta. Printre cei care au promovat contul se numără Tucker Carlson, Joe Rogan și Glenn Greenwald, adunând în total 816,8 mii de urmăritori.

Lorenz a publicat marți dimineață un articol care a dezvăluit că Chaya Raichik, o vânzătoare imobiliară din New York, este persoana din spatele acestui cont, care distribuie videoclipuri postate de persoane LGBTQ+, pe care le ironizează în legende și care promovează frecvent ideea că tinerii americani sunt „pregătiți” pentru homosexualitate și transsexualitate.

Mai mult, contul le spune adesea celor care îl urmăresc să se plângă la școli, să candideze pentru consiliile de administrație ale instituțiilor de învățământ și să militeze pentru schimbări de politici. Pentru a fi mai clar, Libs of TikTok crede, ca și alți conservatori, că elevii nu ar trebui să învețe despre lucruri precum orientarea sexuală sau identitatea de gen – deoarece o parte din conservatori neagă existența genului (spre deosebire de sex) și cred că toți oamenii se nasc heterosexuali.

Conținutul partajat de acest cont a ajuns în arena politică, fiind folosit pentru a justifica discursul politic. O nouă lege din Florida limitează instrucțiunile la clasă cu privire la orientarea sexuală și identitatea de gen – pe care criticii au numit-o „Don’t Say Gay”, iar un deputat din Nebraska a repetat o dezinformare împărtășită de contul de Twitter, care a afirmat că o școală din Michigan a instalat cutii de gunoi în băi pentru elevii care se identifică drept pisici.

„În loc să dezbată «doxxing», sper ca oamenii să citească această poveste și să vadă escaladarea izbitoare a atacurilor împotriva persoanelor gay și transsexuale, precum și rolul crucial pe care acest cont l-a jucat în ecosistemul mediatic de dreapta”, a declarat Lorenz într-un tweet, după publicarea articolului.