Rusia, condamnată de către CEDO pentru rele tratamente aplicate opozanților politici

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a găsit Rusia vinovată de rele tratemente aplicate opozanților politici, după ce ar fi încălcat dreptul la libertate şi securitate, la un proces echitabil şi la libertatea de întrunire.

Mai exact, Alexei Navalny și Vadim Gunko au denunțat abuzurile săvârșite de autoritățile de la Moscova pe 6-7 mai 2012, atunci când au fost reținuți în timpul unei demonstraţii privind fraudarea alegerilor prezidențiale. Cei doi lideri ai opoziției și-au petrecut o noapte în arest, informează PeRol.

Instanța de la Strasbourg a stabilit că modul în care forțele de ordine au intervenit în cazul lui Navalny și Gunko nu era necesar. În baza filmărilor prezentate, CEDO susține că deși Navalny nu opunea „rezistenţă vizibilă”, poliţiştii i-au „răsucit braţul şi l-au făcut să strige”, deși manevrele folosite în cadrul reținerii „nu erau strict necesare”.

Pentru încălcarea a trei drepturi prevăzute în Convenția europeană pentru drepturile omului, Rusia va trebui să-i plătească lui Navalny, politicianul otrăvit cu Novichok, 8.500 de euro. Vadim Gunko ar urma să primească 7.500 de euro pentru evenimentele din mai 2012.

Este de așteptat ca statele membre UE să impună curând sancțiuni Rusiei pentru otrăvirea recentă a liderului opoziției, Alexei Navalny.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *