Sputnik-Russia-Today

Trei lucruri pe care trebuie să le știi despre Sputnik și Russia Today

Russia Today și Sputnik sunt două site-uri folosite des de către Rusia în campania de influențare a opiniei publice internaționale. Ambele site-uri se prezintă ca surse media ce furnizează viziuni alternative față de fluxul internațional de știri mainstream. Totuși, înainte de a accepta această premisă, propun o trecere în revistă a trei diferențe fundamentale între aceste site-uri și a ceea ce se înțelege în mod normal prin sintagma de jurnalism independent.

1.Nu sunt independente

Primul lucru fundamental ce trebuie reținut despre aceste două site-uri e acela că ele nu sunt agenții de presă independente. Sputnik a fost creat prin DECRET PREZIDENȚIAL cu scopul de a „emite informații despre politica Rusiei în străinătate”. De cealaltă parte, Russia Today este complet finanțată de guvernul rus (vorbim de cifre colosale, de ordinul milioanelor de euro) și este inclusă pe lista organizațiilor de importanță strategică pentru Rusia.

2. Sputnik și Russia Today nu încearcă să fie imparțiale 

Un alt lucru important ce trebuie trecut în revistă ține de faptul că aceste două site-uri nu încearcă să fie imparțiale, iar asta o spun chiar persoanele din conducerea celor două. De pildă, Dmitry Kiselyov, CEO și editor-șef la Sputnik spunea că „vremea jurnalismului imparțial a apus. Obiectivitatea este un mit”. Conducerea ambelor site-uri primește instrucțiuni săptămânale de la Kremlin. Aceste instrucțiuni includ narațiuni politice, chestiuni generale despre subiectele ce trebuie acoperite, dar și informații despre ce nu ar trebui să se scrie.

3. Sputnik și Russia Today produc fake news și promovează obiective politice

Oficiul pentru Comunicații din Marea Britanie (Ofcom) a criticat de zeci de ori site-ul Russia Today pentru diverse fapte, printre care „materiale care foloseau vădit informații ce duceau pe piste false”. Russia Today a constituit vârful de lance în tentativa Kremlinului de a mușamaliza cazul doborârii zborului MH17 în estul Ucrainei.

Președintele francez, Emmanuel Macron a avertizat în 2017 asupra faptului cu Sputnik și Russia Today „nu se comportă ca organizații de media, ci ca agenții de influență și propagandă”. Inclusiv autoritățile ruse au vorbit despre media controlată de ele drept „arme”, având un rol similar „ca într-un război”.

Jurnalismul independent nu promovează o agendă anume a unui stat. El nu este finanțat de către stat și încearcă pe cât posibil să fie obiectiv. Presa are un rol de „câine de pază” într-o democrație, iar adesea presa independentă a scos la lumină cazuri care reprezentau derapaje grave ale democrației. Dar democrația are marele avantaj de a putea fi îmbunătățită, iar o presă independentă joacă un rol vital în acest demers. Mediastandard.ro vă recomandă să stați departe de astfel de site-uri, deoarece ele nu sunt altceva decât instrumente de propagandă și dezinformare ce servesc agenda Kremlinului.

6 Comentarii

 1. As fi curios sa stiu cate site-uri si televiziuni din Romania sunt independente si mai ales impartiale ?

 2. ce prostie… fara exemple de fake news? dar BBC sau CNN cu armele lui saddam? alea nu erau fake news? Articol scris in graba care incearca sa manipuleze opinia publica

 3. Asa cum si SUA minte si manipuleaza, de fapt articolul care incearca sa faca din rusi o sperietoare care umple mediul online si media in general de fake news, de fapt articolul daca ar fi provenit dintr-o sursa independenta si curata ar fi trebuit sa spuna ca absolut tot ceea ce tine de media este manipulare, toate trusturile de presa si tv sunt detinute de anumite marionete care joaca pentru diverse organizatii obscure care nu au decat un singur rol, acela de a controla masele de oameni. Acesta este singurul adevar, iar lumea incepe sa vada acest lucru. Numaratoarea inversa pana ce acest sistem malefic o sa cada a inceput!

 4. Lol, pai singura diferenta intre Suptnik / RT si voi este sursa finantarii. In rest, asta cu „presa independenta” e cel mai mare bullshit. NU exista asa ceva, toti scriu pe bani si la comanda, servind interesele cuiva. Inclusiv voi!

 5. Dimofte Petru Păi, da, dacă nu citim Sputnik nu prea înțelegem clar ce spune Severin, Nicolae, Puric sau Plesoianu, iar Financial Times, The Statesman sau in US News and World Report nu poți pune nici o bază….
  Cum să citești, par example, Geopolitical Futures, mai ales că acolo isi dă cu părerea si fondatorul acestei publicații – George Friedman, in loc să citești Russia Today sau Новости Фортнайт ( FortNews) unde afli adevarul adevărat, gata feliat si numai bun de înghițit fără efortul de a mesteca,despre naționaliștii teroriști din Georgia, Ucraina, Republica Moldova, Crimeea etc?
  Nici comunicatele Ambasadei ruse de la Bucuresti nu-s de lepădat, deunăzi tocmai ni se explica pe înțelesul nostru cum e treaba cu Basarabia pământ rusesc: „Este relevant de menţionat că cererea sovietică pentru revenirea Basarabiei se bazează în totalitate pe normele de drept internaţional din acea epocă, iar Protocolul de la Paris (de la 28.10.1920) cel notoriu, prin care foștii aliați ai Rusiei în cadrul „Antantei“, fără acordul ei, au recunoscut „suveranitatea România asupra teritoriului Basarabiei“, niciodată nu a intrat în vigoare ”
  Ti se lipește parca de suflet…. sentiment, logică, altruism, sacrificiu pentru alții, internationalism. Se cunoaște suflul ortodox, ar zice Puric.
  I-auzi, ce bălmăjește imperialistul Friedman, care se da prietenul României:
  „Russia’s ability to regain its geopolitical balance remains a threat to Romania, and the source of the only real threat to the region…..”
  Păi, n-avea Creanga dreptate, „Pasol na turbinca, ciorti!”

 6. Asa cum si SUA minte si manipuleaza, de fapt articolul care incearca sa faca din rusi o sperietoare care umple mediul online si media in general de fake news, de fapt articolul daca ar fi provenit dintr-o sursa independenta si curata ar fi trebuit sa spuna ca absolut tot ceea ce tine de media este manipulare, toate trusturile de presa si tv sunt detinute de anumite marionete care joaca pentru diverse organizatii obscure care nu au decat un singur rol, acela de a controla masele de oameni. Acesta este singurul adevar, iar lumea incepe sa vada acest lucru. Numaratoarea inversa pana ce acest sistem malefic o sa cada a inceput!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *