Ce au în comun Sputnik, Sorina Matei și Liviu Pleșoianu? Reacțiile privind venirea procurorului general al SUA în România

Venirea procurorului general al SUA, William Barr, și participarea acestuia la reuniunea ministerială UE – SUA a miniştrilor Justiţiei şi Afacerilor Interne a supărat destul de tare câteva personaje cu un background îndoielnic.

Sputnik publica în decursul zilei de 20 iunie Tupeul și ipocrizia procurorului general al SUA – ce vrea de la România” – un titlu tendențios, însă tipic. Nemulțumirea site-ului de propagandă al Rusiei este că, prin procurorul general, Statele Unite ale Americii ridică ”câteva pretenții de-a dreptul incredibile”. 

Rezumând cele scrise de Dragoș Dumitriu în acest articol, nemulțumirea autorului vine din așa-zisa interferență a unuia dintre cei mai puternici parteneri ai României în problemele interne. De exemplu, abrogarea recentelor schimbări din justiție. Sputnik spune că, în discursul său, William Barr a afirmat precis că el vrea ca legile date recent, care îngreunează lupta anti-corupție, să fie inversate.

Dragoș Dumitriu continuă, afirmând: ”Deci, procurorul general al SUA speră să se ”inverseze” sau ”anuleze” (”will reverse”, în original) niște amendamente pe care legislativul și executivul român le-au adoptat! Fără să aducă vreun argument, ci doar pentru că așa spune el (ei)! Parteneriat – sau tupeu maxim?”

În realitate însă, din discursul oficialului american nu se înțelege acest lucru – sau poate publicația amintită a omis însemnătatea cuvântului ”sperăm”. Răstălmăcirea cuvintelor este o practică întâlnită des, însă o analizare minimă a părții din discurs la care autorul face referire va dovedi că oficiosul Kremlinului inflamează – în tipicul său stil – o afirmație în mod voit.

”Suntem recunoscători doamnei Birchall pentru implicarea și sprijinul puternic pentru aceste priorități importante – sperăm ca, sub conducerea sa și a celorlalți oficiali români, România va inversa recentele amendamente care amenință să submineze capacitatea de luptă împotriva corupției și avem încredere că România va lua măsurile necesare pentru a asigura un sistem judiciar eficient, transparent și imparțial”, a afirmat procurorul general al SUA, William Barr, la București.

Ce spune Sorina Matei

O abordare asemănătoare a avut și Sorina Matei, moderatoare la B1 TV, pe contul personal de Facebook. Jurnalista face referire tot la ”problema” amendamentelor – nu în una, ci în două postări, publicate la scurt timp una de alta (aici și aici).

”Vă dați seama în ce țară de mincinoși, oameni rău intenţionaţi, slugi și de cretini trăim ca ăștia toți i-au spus lui Barr ca sunt niște “amendamente” care “amenintă să submineze capacitatea de a lupta împotriva corupției”? Care sunt “amendamentele”? Despre ce lege e vorba? Că dacă vorbiţi de amendamente înseamnă că e vorba de o lege. Care sunt articolele care ameninţă lupta anticorupţie? A, nu sunt? Ce chestie!”, afirmă prezentatoarea în cea de-a doua postare.

Spre deosebire de Sputnik, care doar se arată deranjat de așa-zisa imixtiune a Americii în legile date de legislativul român, Sorina Matei argumentează că lupta împotriva corupției nu este pusă în pericol de nicio lege emisă.

Nu putea să lipsească nici…

Din peisaj mai lipsea Liviu Pleșoianu, un personaj lăudat de multe ori de Sputnik. Așa cum era de așteptat, și social-democratul a avut ceva de zis cu ocazia venirii lui William Barr în România și întâlnirea acestuia cu ministrul Justiției.

Totuși, se pare că Pleșoianu ar avea ceva de împărțit chiar și cu Ana Birchall, colega sa de partid. Acesta își începe postarea făcând referire la actualul ministru al Justiției: ”E clar pentru toată lumea de ce e Birchall la „Justiție”, de ce n-a comentat nimic Werner, de ce se pozase distinsa doamnă Birchall cu Hans Klemm cu câteva ore înainte de a fi propusă ministru de distinsa doamnă Dăncilă#2? Pe Birchall au propus-o sau cel puțin au confirmat-o ministru la „Justiție” domnii de peste Ocean, n-am niciun dubiu! Aceiași domni care au decorat-o pe Kovesi, aceiași domni care i-au decorat pe Maior și Coldea în plin scandal legat de protocoalele secrete… Iar cea care a fost plecată nouă ani din țară (și de-aia nu știe nimic despre „statul paralel”) a executat, cuminte, ordinele”.

A doua parte a mesajului propriu-zis este o combinație între descrierea așa-zisului servilism al românilor și a-și lăuda propriile acțiuni. Liviu Pleșoianu spune că ”România ESTE o colonie în devălmășie” pentru că acceptă ”ordinele” de la țări precum Statel Unite, dar și că va continua să facă ”TOT” ce ține de persoana ”sa pentru a nu mai fi sclavi, pentru a ne ridica din genunchi și a ne comporta ca niște oameni LIBERI și DEMNI”.

E clar pentru toată lumea de ce e Birchall la "Justiție", de ce n-a comentat nimic Werner, de ce se pozase distinsa…

Gepostet von Liviu Plesoianu am Donnerstag, 20. Juni 2019

2 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *