Facebook declară război propagandiștilor de la Russia Today

Facebook a blocat una din cele mai populare pagini în limba engleză a postului rus de televiziune Russia Today (RT) în cursul unei campanii de a mări transparenţa pe reţeaua de socializare. Este vorba de pagina „In the Now” (În actualitate). Margarita Simonian, redactor şef al postului de televiziune a precizat că pagina avea în jur de „4 milioane de abonaţi şi 2,5 miliarde de vizualizări”.

Facebook a blocat proiectul „In the Now” al prezentatoarei RT Anissa Naouai, precum şi paginile ce ţin de acest proiect – Soapbox, Waste-Ed şi Backthen. Aproape concomitent, la CNN a apărut un subiect care „demască” legătura acestor pagini cu postul TV rusesc. Blocarea care a intervenit după reportajul CNN este o confruntare geopolitică deschisă, consideră Margarita Simonian, redactorul şef al postului de televiziune RT publicându-şi comentariul pe contul său din telegram.

Totodată, compania căreia îi aparţin aceste conturi nu neagă că, într-adevăr, are legătură cu RT, însă a subliniat că nu a încălcat niciun fel de reguli.

Facebook a explicat că mai ales în cazul paginilor extrem de populare, vrea ca persoanele sau companiile care stau să spatele lor să fie cunoscute publicului. Într-o declaraţie a companiei americane se precizează că Facebook contactează acum administratorii acestor pagini pentru a-i determina să-şi explice afiliaţiile.

„CNN s-a comportat şi de data aceasta ca mâna dreaptă a…Departamentului de Stat, NATO şi a tot ce este legat de acestea. Şi Facebook a procedat la fel. CNN nici măcar nu ascunde că au realizat aşa-numita investigaţie proprie, mai exact – un material cu un caracter absolut de şantaj la indicaţia directă a fondului finanţat de NATO şi Departamentul de Stat”, a menţionat Simonian. „Facebook este atât de speriat de faptul că va fi iarăşi învinuit de acordarea ajutorului pentru ruşi în implicarea şi distrugerea democraţiei în SUA, încât, fără a sta pe gânduri, a lichidat în câteva minute contul care avea 4 milioane de abonaţi. Acest video a avut 2,5 milioane de vizualizări pe Facebook. Nu au existat şi nici nu există nici un fel de pretenţii din partea Facebook faţă de video şi faţă de conţinutul postărilor acestui post. Dar, odată ce CNN a telefonat şi a zis: „Cum de le permiteţi acestor ruşi să comunice cu populaţia noastră?”, Facebook a lichidat pur şi simplu acest cont”, a adăugat Simonian, menţionând că „mai departe o să fie doar mai rău”.

„Deja nimeni nu mai încearcă să creadă în libertate şi nici chiar să vorbească de o oarecare libertate, acesta este deja un conflict geopolitic în care platformele noastre media apar drept armă adevărată. Nu ştiu dacă în acest scop au fost create, însă acum lucrurile stau anume astfel”, a conchis Simonian.

Anterior Facebook a blocat conturile a patru proiecte independente ale grupului jurnalistic Maffick Media care parţial aparţine de Ruptly. Proiectele respective publică materiale video despre istorie, evenimente, probleme sociale şi mediul ambiant. Facebook nu a prevenit proiectele că vor fi blocate şi nu le-a pus la curent cu motivul acestei decizii.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului. Dimitri Peskov a declarat că Facebook este dator cu o explicaţie pentru că RT nu a încălcat nici o regulă. Russia Today a fost acuzată de serviciile americane de informaţii că a fost folosită de Kremlin pentru a influenţa alegerile prezidentiale americane din 2016 motiv pentru care în 2017, compania RT a fost obligată să se înscrie în Statele Unie ca „agent străin”. Tot în baza acestor acuzaţii, Twitter a blocat campaniile de promovare, plătite de RT şi Sputnik, agenţia de ştiri rusă, finanţată de stat.

Kremlinul consideră că RT va reuşi să-şi apere drepturile în cazul blocării paginilor de pe reţeaua de socializare Facebook, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Federaţiei Ruse. „Mai întâi, trebuie să obţinem o explicaţie. Consider că, fără îndoială, RT trebuie să-şi apere interesele şi trebuie să obţină explicaţii concrete de la această companie: care a fost motivul blocării”, a spus Peskov, citat de RIA Novosti. Peskov a menţionat că RT a reuşit de mai multe ori să-şi apere drepturile şi şi-a exprimat încrederea că acest caz nu va deveni o excepţie. „Ştim că am reuşit de mai multe ori să ne apărăm drepturile. Sper că aşa va fi. Sper că RT va reuşi să-şi apere drepturile, cel puţin, asta trebuie să facă”, a subliniat Peskov.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *