Femeia care a postat zvonul fals că haitienii răpesc câini și pisici își regretă decizia
„În Springfield, ei mănâncă câinii”, a spus Trump în timpul ultimei sale dezbateri cu Kamala Harris. El a mai adăugat: „Oamenii care au venit aici. Ei mănâncă pisicile. Ei mănâncă animalele de companie ale oamenilor care locuiesc acolo.”
Afirmația candidatului republican la președinția SUA a fost ulterior dezmințită de unul dintre moderatorii dezbaterii. Femeia care a postat pentru prima dată povestea pe contul său de Facebook regretă, de asemenea, văzând cum ceea ce a aflat ulterior că era un zvon fals s-a transformat într-o armă politică.
Erika Lee este cea care a împărtășit pentru prima dată povestea care l-a determinat pe Trump să facă acea acuzație nebunească în timpul dezbaterii. Ea a auzit că unul dintre vecinii lor haitieni ar fi luat pisica unei vecine și a decis să posteze pe Facebook despre poveste.
Apoi, a mers direct la vecină, cerându-i mai multe dovezi cu privire la acuzație. Dar s-a dovedit că nu era pisica fiicei vecinei, ci pisica unui prieten al unui prieten al fiicei vecinei.
„Și în acel moment, ne jucăm de-a telefonul [fără fir – n.r.]”, a declarat Erika Lee pentru The New York Times.
Așa că a șters postarea, dar era deja prea târziu: zvonul s-a răspândit rapid, fiind preluat și de alte conturi, apoi chiar de fostul lider de la Casa Albă și vice-președintele propus de el, JD Vance.
Autoritățile locale au dezmințit zvonurile, afirmând că nu au existat rapoarte conform cărora animalele de companie ar fi fost furate și mâncate în Springfield. Cu toate acestea, chiar și cu negările ferme privind existența unor astfel de cazuri, haitienii și alte minorități au devenit ținta retoricii anti-imigranți, după ce Trump a folosit informații false în dezbaterea sa cu Harris.
„Locuiesc alături de haitieni – nu am nicio problemă cu ei”, a declarat Erika Lee. „Cu tot acest haos care a avut loc, mă urăsc pentru că am făcut acea postare”.
Articole asemănătoare
The New York Times lansează o aplicație dedicată jurnalismului audio
Cum s-a văzut în presă împlinirea a trei decenii de la începutul Revoluției din Timișoara
Între fapte și propriile păreri, confirmation bias te face să vezi doar ceea ce vrei
Dezinformare în Regatul Unit, înainte de alegeri: povestea tristă a unui băiat, tranformată în fake news
Propagandiștii ruși sărbătoresc conflictul Hamas-Israel ca pe o distragere a atenției de la Ucraina