Cine a câștigat conflictul constituțional, Dăncilă sau Iohannis? Cum a văzut presa din România decizia CCR

Decizia Curții Constituționale a României cu privire la posibilul conflict de neconstituționalitate dintre Palatul Victoria și Palatul Cotroceni a venit pe 18 septembrie, după ce președintele și premierul s-au contrazis pe tema remanierii guvernamentale.

CCR a admis parțial conflictul invocat de Viorica Dăncilă, după refuzul lui Iohannis de a numi miniștri interimari. Acesta i-a transmis premierului că ”trebuie să se prezinte în fața Parlamentului”. Totuși, judecătorii au dat o soluție ce ar putea fi considerată de mijloc: președintele să numească miniștri, iar prim-ministrul să ceară votul de încredere al Parlamentului.

Totuși, în marea de știri ce au circulat astăzi, există câteva publicații care au ales să expună într-o lumină mai favorabilă doar o parte din decizia Curții Constituționale, lăsând-o pe cealaltă (în cele mai multe cazuri, câștigul de cauză al președintelui) pe un plan mai îndepărtat.

Modul de abordare al Sputnik, de exemplu, cade în această categorie. Titlul dat de organul oficial de propagandă al Rusiei nu menționează nimic despre obligativitatea Vioricăi Dăncilă de a se prezenta în termen de 45 de zile în fața plenului celor două Camere, însă pune accent pe ”pierderea” suferită de președinte în acest caz. Ba mai mult, în titlu este menționată și Ana Birchall, ministrul Justiției.

Capital, în stilul caracteristic, a dat un titlu de senzație, în care se afirmă că Iohannis ”este încolțit”. Din articol aflăm însă că șeful statului este pus într-o situație dificilă ”de către premierul Viorica Dăncilă. Șefa de la Palatul Victoria face acuzații grave la adresa președintelui și îi cere acestuia să se supună deciziei Curții Constituționale Constituției. Premierul se va prezenta la Parlament cu un nou guvern”.

La polul opus de exemplele de mai sus se află publicații precum Digi24.ro, care au expus încă din titlu informația relevantă publicului, fără a lua o poziție părtinitoare; Libertatea, Ziare.com și altele, la fel. Surpriza vine de la România Liberă, care, deși a avut un titlu scurt, acesta a fost cât se poate de echilibrat: ”CCR: Există un conflict juridic Guvern – preşedinte”.

Într-un editorial publicat pe Adevărul.ro, Sebastian Zachman a făcut o trecere în revistă a posibilului scenariu ce poate avea loc după decizia de astăzi a Curții Constituționale, în care atât președintele Iohannis, cât și premierul Viorica Dăncilă, pot ”mima în continuare lupta, conform jurnalistului.

Oricum, după reacțiile celor două părți implicate, se pare că nici ele nu prea au înțeles multe din acest conflict tranșat de CCR. Atât Iohannis, cât și Dăncilă, au afirmat că judecătorii Curții Constituționale le-au dat câștigător de cauză lor, invitându-l pe celălalt să ducă la capăt decizia CCR cât mai repede: unul cu decretele de demisie, celălalt cu înfățișarea în Parlament.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *