TikTok a accesat în mod abuziv datele a doi jurnaliști americani
TikTok a accesat datele a doi jurnaliști din SUA. Compania-mamă, ByteDance, a declarat că cei patru angajați care au pus mâna pe aceste date au fost concediați, iar acest lucru s-a întâmplat involuntar în urma unei investigații care urmărea să afle cum informații interne ale TikTok erau scurse înafara companiei.
Conform Reuters, investigația trebuia să dezvăluie posibelele conexiuni ale unor angajați ai TikTok cu jurnaliști, iar acest lucru a condus la accesarea IP-ului celor doi reporteri și a surselor lor care aveau cont pe TikTok. Echipa care derula investigația încerca să vadă dacă vreunul dintre jurnaliști se afla în apropierea locației angajaților suspectați că scurg informații.
Reporterii aparțin Forbes (fost BuzzFeed) și Financial Times, iar angajații care le-au accesat datele au fost concediați. Doi erau din SUA, alți doi din China. Conform The New York Times, ByteDance a dat asigurări că datele din SUA au fost restricționate pentru departamentul de investigații interne.
„Am fost profund dezamăgit când am fost anunțat de această situație … și sunt sigur că și dumneavoastră simțiți la fel. Încrederea publică pe care am depus eforturi uriașe pentru a o construi va fi subminată în mod semnificativ de comportamentul necorespunzător al câtorva persoane”, a declarat Rubo Liang, șeful ByteDance, într-un mail intern analizat de NYT.
La rândul lor, publicațiile ale căror jurnaliști au fost țintiți au criticat accesul total necorespunzător al datelor de utilizator de către echipa de audit intern a ByteDance. Financial Times a subliniat că „spionarea reporterilor, intervenția în activitatea acestora sau intimidarea surselor lor este complet inacceptabilă”.
Dezvăluirea că TikTok a avut acces la aceste date ale jurnaliștilor vine într-un moment tensionat pentru companie. În SUA, platforma se confruntă cu un val de nemulțumiri legate de securitatea datelor venit din partea autorităților, FBI fiind cea mai recentă instituție care a vorbit de riscul pe care TikTok îl reprezintă pentru utilizatorii americani.
Faptul că guvernul chinez are o anumită influență asupra platformei nu este un lucru nou, însă securitatea datelelor –pe care managerii de top ai TikTok au ținut mereu s-o menționeze ca o prioritate– se dovedește la rândul ei a fi doar o promisiune goală. ByteDance a recunoscut că a accesat date confidențiale ale celor doi reporteri după ce Forbes a dezvăluit informațiile într-un material.
Rămâne de văzut în ce fel va afect acest lucru negocierile pe care TikTok le poartă cu autoritățile americane cu privire la securizarea datelor din SUA. Poate după acest abuz, administrația Biden se va simți nevoită să fie mai dură cu privire la termenii acordului.
Articole asemănătoare
Top 3 editoriale: conflictul ruso-ucrainean și declarația controversată a ministrului Finanțelor
Social-democrații distribuie fake news privind mașina ”M*IE PSD”
Instagram și Facebook au ascuns comentariile care conțineau steagul palestinian
China vrea ca peste 200 de instituții media să răspândească propagandă despre cum a răspuns Beinjingul pandemiei
Teodorovici și-a cerut abia după 4 zile scuze pentru insultele adresate unei jurnaliste