Renumitul jurnalist Bellingcat Christo Grozev este „căutat” de Rusia
De-a lungul anilor, Bellingcat a scos la lumină investigații de anvergură folosind doar OSINT – sau open-source intelligence, o tehnică în care datele sunt colectate doar din surse accesibile de pe internet. Echipa de jurnaliști a dezvăluit cine a folosit arme chimice asupra civililor sirieni în 2014 și cine a doborât cu adevărat zborul 17 al Malaysia Airlines de la Amsterdam la Kuala Lumpur.
Acum, unul dintre jurnaliștii lor de top se află pe lista rusească a „persoanelor căutate”.
Informațiile publicate pe site-ul Ministerului de Interne spun că Christo Grozev este „căutat în temeiul unui articol din Codul penal”. Deși nu este clar la ce cod se referă oficialii ruși, monitorul pentru drepturile omului OVD-Info, citat de CNN, spune că jurnalistul face obiectul unui dosar penal în Rusia pentru răspândirea de „știri false” despre războiul din Ucraina.
Un climat periculos pentru jurnaliști
Această ultimă acțiune împotriva investigatorului Bellingcat este doar vârful icebergului unei vânători de vrăjitoare organizate de Rusia. Este adevărat că Rusia a oprimat întotdeauna mass-media de când Putin a venit la putere, dar începutul invaziei rusești a făcut ca climatul să fie mult mai periculos pentru jurnaliști. Aproape toate instituțiile independente au fost închise sau au fost forțate să își mute operațiunile în afara Rusiei pentru a putea continua să își facă treaba, în timp ce lucrătorii din mass-media pot fi condamnați până la 15 ani de închisoare pentru că au spus, în principiu, lucrurile pe care Kremlinul nu dorește să fie spuse.
Potrivit datelor publicate de OVD-Info, peste 300 de persoane au fost urmărite penal pentru declarațiile lor împotriva războiului, iar zeci au fugit din țară pentru a nu fi pedepsite.
Grozev: „Sunt speriați de munca noastră”
Într-o postare făcută pe Twitter la scurt timp după ce s-a aflat că este căutat de statul rus, jurnalistul de investigații Christo Grozev a declarat că nu are „nicio idee pe ce bază” a fost luată această decizie. El a adăugat că anunțul Ministerului de Interne arată că guvernul rus „este speriat de munca noastră și nu s-ar opri de la nimic pentru a o face să dispară”.
A general comment: I have no idea on what grounds the Kremlin has put me on its "wanted list", thus I cannot provide any comments at this time. In a way it doesn't matter – for years they've made it clear they are scared of our work and would stop at nothing to make it go away. https://t.co/fd4Evbd7gJ
— Christo Grozev (@christogrozev) December 26, 2022
Împreună cu Bellingcat, Christo Grozev a lucrat la investigații privind acțiunile Rusiei din ultimii ani pe teritorii străine, cum ar fi doborârea zborului M17 deasupra Ucrainei și otrăvirea Iuliei și a lui Serghei Skripal în Regatul Unit.
Mai mult, el a lucrat independent de Bellingcat, alături de echipa lui Navalnîi și de jurnaliștii CNN, pentru a afla cine l-a otrăvit pe adversarul politic al lui Vladimir Putin, Alexei Navalnîi, cu neuroagentul Novichok.
În timp ce Rusia a negat în permanență responsabilitatea pentru oricare dintre aceste cazuri, constatările Bellingcat și Grozev au fost acceptate la nivel internațional și lăudate, făcând dificilă eschivarea Kremlinului din calea responsabilităților.
Articole asemănătoare
Ziarul Gândul și alte patru titluri au un nou patron. Adrian Sârbu a vândut
Victor Ciutacu – Omul vorbelor grele
Cum au devenit știrile false o afacere profitabilă pentru sponsorii lor
Rusia adaugă purtătorul de cuvânt al Meta pe lista persoanelor căutate
Serialul lui Zelenski, Servant of the People, poate fi văzut pe Netflix