Mitingul din Piața Victoriei, privit prin ochii televiziunilor

Manipulare, dezinformare sau obiectivitate? Aceasta este întrebarea pe care trebuie să o punem atunci când un eveniment de mare amploare este  difuzat pe posturile de televiziune.

Mediastandard.ro  vă prezintă modul  în care protestul din Piața Victoriei a fost prezentat la televiziunile românești și care au fost întâmplările pe care s-a pus accent.

Antena 3 s-a focusat să critice protestatarii, evidențiind momente când aceștia au fost ridicați de jandarmi sau conflictele dintre cele două tabere.

„Un bărbat care a tulburat ordinea publică în Piaţa Victoriei a fost ridicat, vineri, de jandarmi, anunţă reprezentanţii Jandarmeriei Capitalei.

Bărbatul, în vârstă de aproximativ 40 de ani, ar fi tulburat ordinea publică în Piaţă, acesta fiind condus la o secţie de poliţie pentru a fi identificat şi a fi luate măsurile legale. De asemenea, o persoană care avea asupra sa mai multe sprayuri cu vopsea, cu care intenţiona să participe la protest, a fost atenţionată de jandarmi că nu poate participa cu acele obiecte. Deşi, iniţial, s-a conformat, ulterior, bărbatul a revenit, iar jandarmii l-au condus la secţie pentru a fi legitimat şi sancţionat.”, scrie Antena 3.

De asemenea, trustul anunță că protestatarii intenționează să intre în Guvern.

„Colegii mei discută în permanență cu protestatarii. Au fost aruncate pungi cu excremente, cu urină. Pietre, bucăți rupte din carosabil, au lovit nu doar jandarmi, ci și persoane prezente la adunarea publică. Colegii mei au folosit spray-urile individuale de protecție. În acest moment situația s-a calmat” a spus Georgian Enache, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei.

După cum se poate observa, știrile relatate de reporterii Antena 3 îi pun într-o lumină proastă pe protestatari, surpinzând doar evenimente violente ale manifestației.

La Realitatea Tv, protestul este prezentat ca: „10 august, ziua de care se teme PSD-ALDE”.

La emisiunea lui Rareș Bogdan, este prezentată și criticată intervenția jandarmilor:

Spre deosebire de Antena 3, Realitatea tv face referire și la Liviu Dragnea, considerându-l principalul vinovat:

De asemenea, Realitatea tv se declară „Ultima televiziune liberă din România”.

Postul tv condamnă intervenția jandarmilor și față de cei de la Antena 3, jurnaliștii Realitatea tv scot în evidență faptul că protestatarii sunt pașnici, iar jandarmeria acționează politic.

Jandarmii sunt prezentați ca „slugile lui Dragnea” și sunt difuzate imagini cu jandarmi care lovesc protestatarii.

La emisiunile care transmit evenimentele, cei prezenți ridică tonul și vor să aducă în centru opiniile lor.

Manifestanții din Piața Victoriei au avut un banner, ca un atac la anumite televiziuni: