Ce ar trebui să știi despre scandalul derapajelor grave ale prodecanului Facultății de Teologie, la postul radio al Patriarhiei

Biserica Ortodoxă Română se află iar în centrul unui scandal mediatic – de data aceasta, ”datorită” prodecanului Facultății de Teologie, Vasile Răducă. Acesta a făcut câteva declarații publice care nu numai că au atras sancțiuni din partea CNA, dar au și stupefiat opinia publică prin gravitatea celor spuse.

Totul s-a întâmplat la Trinitas, radioul condus de Patriarhie. Paginademedia.ro a arătat în decursul zilei de marți derapajele avute de preotul Răducă, dar și lipsa de reacție a moderatorului, Narcis Stupcan.

Vorbim despre declarații eronate și ofensatoare la adresa altor religii, precum și declarații halucinante despre protecția sexuală și alte subiecte mai sensibile, cum ar fi violul.

Derapajele grave ale unei fețe bisericești

De exemplu, Răducă consideră că dacă rezultă o sarcină în urma unui viol, victimei i-a plăcut să fie agresată. ”Când se soldează cu graviditate, sunt mai multe cauze: fie că este vorba de un viol la care ai consimțit și care ți-a plăcut să se repete, fie că te-ai găsit în imposibilitatea de a face de așa manieră încât celulele germinale care sunt pe punctul de a se întâlni, să se și întâlnească și să fie fertilizat oul”, a spus acesta la postul Patriarhiei. De asemenea, acesta afirmă că ”sunt rarisime cazurile când violul se soldează cu graviditate”. Nu există niciun studiu pe această temă, însă un simplu search pe Google ne oferă mult prea multe rezultate. Printre acestea, și cazuri în care victimele au fost copii.

De asemenea, preotul spune că violul nu ar trebui să fie o ”scuză” pentru a face avort. Acesta încheie subiectul afirmând: ”dacă s-a produs și așa, luați-l ca pe un dar a lui Dumnezeu”.

Totodată, teologul afirmă că ”în Islam, femeia este considerată o lighioană care nu face altceva decât plăcere bărbatului, cât acest bărbat este capabil să aibă asemenea plăcere. În Islam, femeia este gândită ca o ființă fără suflet”. Discuția pe această temă a fost atinsă după ce o ascultătoare l-a întrebat pe prodecanul Facultății de Teologie ce să facă, întrucât fiica sa are o relație cu un bărbat de religie musulmană. Ce i-a recomandat preotul?

”Rugați-vă la Dumnezeu ca fata dumneavoastră să termine cu această relație. Tânărul respectiv este de altă religie dar, credeți-mă, eu, ca român, gândindu-mă la istoria de 500 de ani în care românii au stat sub turci, am, doamnă, îmi pare rău c-o spun, am mari rezerve față de anumite forme de intimitate cu anumite persoane”, a fost răspunsul lui Vasile Răducă.

Biserica Ortodoxă Română și-a exprimat de multe ori dezaprobarea atât în ceea ce privește predarea educației sexuale în școli, cât și a folosirii metodelor contraceptive, însă este prima oară când o față bisericească numește folosirea prezervativului ”masturbare”. În interviul de la Trinitas, preotul a mai spus și că ”este o practică dezgustătoare”, dar și că ”În actul sexual, femeia primește ceea ce bărbatul este dator să-i ofere. Lichidul spermatic cuprinde o serie de substanțe chimice care neutralizează extrogenii (sic!) pe care îi are organul femeii”. Așadar, relațiile sexuale se reduc la funcția reproductivă.

Ce spune CNA 

Consiliul Național al Audiovizualului a luat la cunoștință derapajele preotului, însă problema cea mai mare a fost lipsa de reacție a moderatorului, Narcis Stupcan. Acest lucru este subliniat de unul dintre membrii CNA, Radu Herjeu, care a afirmat în timpul ședinței: ”Problema mea și a noastră nu e neaparat cu invitatul. La fel ca la toate posturile de radio și televiziune, invitații mai pot spune și tâmpenii. Problema aici este moderatorul, care nu are nici cea mai mică reacție”, conform Paginademedia.ro.

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei a oferit și o posibilă explicație în fața Consiliului pentru tăcerea moderatorului. Vasile Bănescu a afirmat că ar fi putut interveni relația student – profesor: ”Am o singură explicațe, deși nu cred că e relevantă, la rândul său moderatorul îi este student la master părintelui, deși asta nu îl scuză”.

Deși unul dintre membri CNA a propus sancționarea postului cu suma de 10.000 de lei, s-a ales somația, întrucât ”se află la prima abatere”. Aceasta din urmă a trecut cu șase voturi.

Nici BOR și nici Universitatea București nu-s de acord cu Răducă

Reacțiile au apărut aproape imediat de la mediatizarea scandalului. Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei a apărut, împreună cu directorul Trinitas, în fața CNA și au fost de acord cu greșeala moderatorului.

Vasile Bănescu s-a delimitat – pe el și pe instituția pe care o reprezintă -, în timpul ședinței Consiliului Național al Audiovizualului, de afirmațiile ”absolut discutabile, criticabile și autoincriminante pentru el”. Bănescu a mai susținut că puținele intervenții ale lui Răducă la Trinitas vor fi și ultimele.

Iar dacă preotul Răducă credea că o să primească vreun pic de susținere din partea Universității București, de care ține Facultatea de Teologie, s-a înșelat. Mircea Dumitru, rectorul Unibuc, a cerut public ca Vasile Răducă să fie eliberat din funcție urgent și a afirmat că Universitatea se delimitează de afirmațiile halucinante făcute de profesorul de teologie morală, conform Digi24.ro.

Cine-i, mai exact, Vasile Răducă

Actualul prodecan al Facultății de Teologie predă, conform site-ului Universității București, ”Teolgie Morală și Bioetică la cursurile de licență de la Facultatea de Teologie a Universității din București, iar la masterat ține un curs pe patru semestre cu tema ‘Monahismul creștin în secolele IV-VI, în Răsărit și Apus’”.

El a primit recent și două distincții de la Patriarhul Daniel: una în 2008 (”Crucea Patriarhală” și alta în  2011 (Ordinul ”Sanctus Stephanus Magnus”).

A, să nu uităm că au existat suspiciuni că acesta și-ar fi plagiat doctoratul, conform unui editorial semnat de Octavian Gordon pentru Hotnews, dar nu ar fi fost niciodată anchetat. Ironic sau nu, Răducă a fost numit în fruntea unei Comisii interne de anchetă.

Din documentarea făcută de MediaStandard.ro, acesta nu a avut alte derapaje publice.

Ce spun site-urile ortodoxe

Așa cum era de așteptat, au apărut reacții și din partea site-urilor ortodoxe, care n-au neapărat legătură cu treburile interne ale BOR, și a căror relație cu Patriarhia este, de multe ori, de love-hate.

Așa reiese și dintr-un articol publicat de Ortodoxinfo.ro la scurt timp de la mediatizarea scandalului. Delimitarea fermă a Bisericii prin vocea lui Vasile Bănescu este criticată dur de către acest site, fiind văzută ca teama de stigmatizare. Totodătă, site-ul explică că ”Preotul Vasile Răducă a oferit într-o emisiune la Radio Trinitas răspunsuri ce au scandalizat mass-media progresistă din România”.

Este interesant totuși de remarcat că în șapoul textului, acolo unde autorul enumeră subiectele atinse de prodecanul Facultății în emisiunea de la Trinitas, omite și subiectul viol, preferând să amintească doar de ”sexul cu prezervativ, dar și despre relația dintre o tânără și un partener de religie musulmană”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *