DEZVĂLUIREA unui sociolog: de ce se confruntă PSD cu o APOCALIPSĂ online! Culisele unui HANDICAP INTERVIU EXCLUSIV

Un cunoscut sociolog dezvăluie, în exclusivitate pentru MediaStandard.ro, motivele pentru care PSD are un evident handicap în ceea ce privește rostogolirea propagandei în spațiul online, unde partidul celor trei trandafiri este contestat cu vehemență și argumente cărora Dragnea & Co nu sunt în stare să le răspundă.

Este vorba despre prodecanul Facultății de Științe Politice din București – l-am numit pe Alfred Bulai –, care descâlcește cauzele apocalipsei online a PSD. Vă prezentăm declarațiile sociologului.

O altă generație

”Handicapul evident al propagandei PSD din domeniul online nu ține atât de  internet ca atare, cât de faptul că acest partid are de-a face cu o altă generație decât cele cu care era obișnuit să comunice. Este vorba despre un tip uman la care PSD-iști nu au avut acces. Dacă îi analizați pe liderii PSD, veți observa că au o deschidere extrem de mică și nu prea înțeleg noile realități pe care le întâmpină. Bunăoară, înaintea mitingului din 10 august au găsit de cuviință să-i jignească și să-i facă public cu ou și cu oțet pe românii care lucrează în exteriorul granițelor, ceea ce denotă giganticele lipsuri ce țin de domeniul comunicării politice. PSD-iștii i-au jignit pe românii din diaspora mai abitir ca Ion Iliescu, în ’90, pe oponenții pro-democratici care manifestau în Piața Universității. Când ai lideri care instigă și toarnă cu nemiluita gaz pe foc, propaganda de partid devine cel puțin ineficientă.

Ce cred PSD-iștii despre Facebook și alte rețele de socializare

Pe de altă parte, în PSD există o repulsie față de domeniul online pe care nu-l cunosc și de care se tem. Pentru foarte mulți lideri PSD, pe Facebook și pe alte rețele de socializare nu sunt oameni normali, ci postaci plătiți și instigatori anti-PSD, ceea ce, e evident, reprezintă o tâmpenie uriașă. În realitate, PSD-iștii nu relaționează decât rareori online fără suportul armatelor de postaci plătiți ș.a.m.d., ceea ce înseamnă că ei evită și refuză să intre în luptă în mod direct, să își asume poziții, să interacționeze, să comunice un mesaj cu noimă. Au un handicap major în ceea ce privește utilizarea curentă a acestor mijloace de comunicare; sunt rupți cu totul de această lume.

Nimeni nu rupe norii în online

Finalmente, salvarea PSD vine de la faptul că nici celelalte partide nu stau deloc strălucit în ceea ce privește comunicarea prin intermediul rețelelor de socializare – realitatea e că nimeni nu rupe norii în domeniul ăsta! În general, și cu atât mai mult în cazul PSD-iștilor, liderii politici sunt oameni de televizor, nu de online. Internetul nu este, nici pe departe, lumea politicienilor din România.

”Tânăra generație este nativă online”

Un sociolog a spus că tânăra generație este nativă online. Ei bine, dacă lucrurile stau într-adevăr astfel, mulți dintre noi, care nu mai fac parte dintr-o generație tânără, suntem emigranți digitali, emigranți care au conștiința musafirului. Mulți alții sunt extratereștrii care nu au nici cea mai mică treabă cu digitalul.

Extratereștrii PSD

La PSD sunt mulți, foarte mulți extratereștrii și emigranți digitali. E și repulsia asta pe care o simțim cu toții la numeroși lideri PSD, care parcă ne spun: ‹Plecați cu internetul vostru cu tot!›. Efectele acestei atitudini sunt de-a dreptul nefaste pentru PSD. Liderii acestui partid se încăpățânează să nu înțeleagă un important canal de comunicare, în condițiile în care televiziunile sunt pe moarte. Studenții mei nu se uită la televizor – am întâlnit studenți care nu s-au uitat nici măcar o singură dată! Pentru ei contează doar internetul, doar comunicarea online. Așa sunt tinerii din ziua de astăzi, iar PSD nu mai deține poduri spre ei”, a declarat Alfred Bulai, în exclusivitate pentru MediaStandard.ro.