Făcătură de presă în Jerusalem Post: Klaus Iohannis, asociat cu naziștii

„Cum se fabrică (pe bani puțini) un non-eveniment mediatic extern cu implicații politice interne”, ridică problema jurnalistul Dan Alexe pe contul său de Facebook. Și tot el răspunde:

„- Se pune un om (pe nume Radu Golban, cu trecut dubios, cel care a mers o vreme politic mână în mână cu securistul Marian Munteanu) să publice un bilet de opinie pe pagina web din Jerusalem Post (în mod cert contra plată, conform tarifelor ziarului, ca orice reclamă).

– Titlul: – „Why is Romania’s president refusing to relocate the embassy to Jerusalem?”… Acest Radu Golban sugerează acolo apăsat că Iohannis ar fi antisemit, ba chiar filo-nazist.

– Biletul e publicat pe pagina web din JP cu mențiunea discretă: “Opinion”. Asta înseamnă că s-a plătit pentru găzduirea acestei “opinii” externe, așa cum se plătește pentru orice publicitate. Ziarul nu își asumă nimic din conținut.

– “Opinia” plătită ca reclamă din Jerusalem Post devine apoi în România “editorial” din Jerusalem Post si e prezentată cu titluri ca:

– “Lovitură neașteptată pentru Klaus Iohannis chiar din Israel !”

– “Klaus Iohannis, criticat în termeni duri în presa din Israel”

– “Iohannis, atacat dur într-un articol din Jerusalem Post”…

Să repetăm: este o “opinie” externă ziarului, semnată de un personaj dubios și publicată cel mai probabil contra plată, ca orice reclamă, doar pentru a putea folosi apoi numele portalului Jerusalem Post. Așa se fabrică o știre bombă. Costă doar câteva mii de euro.”

Părerea sa este împărtășită de jurnalista Sidonia Bogdan: „Articolul lui Golban in presa israeliană in care manipuleaza ca Iohannis ar face parte dintr-o organizatie nazista este primul fake news cu consecinte grave cu care ne confruntăm.”

Este, evident, o luare de poziție a celor doi în cazul unui articol din Jerusalem Post semnat de jurnalistul mai sus pomenit și care pretinde că decizia Președintelui României de a nu aproba mutarea Ambasadei României la Ierusalim ar fi normală în virtutea simpatiilor sale presupus naziste.

Iată, de altfel, câteva citate din articol pentru a vă face o impresie despre felul în care tratează jurnalistul acest subiect:

„Cum poate Președintele României Klaus Werner Iohannis, care vreme de 23 de ani a fost președintele Forumului Democrat al Germanilor din România, care afirmă că este succesoarea legală a unei organizații anterior naziste, să fie un prieten al Israelului?”

„În perioada mandatului său ca președinte al Forumului Democrat al Germanilor din România, am fost martorii reinstaurării în România a unei organizații naziste care a fost destructurată în anul 1944 în acrod cu obligațiile asumate de Statul Român în conformitate cu tratatele de pace de la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial.”

Asta, am adăuga noi, pe lângă faptul că nu e foarte clar ce anume exact din trecutul Forumului Democrat al Germanilor din România poate justifica o asemenea afirmație. Astfel, curioși din fire, am mers la pagina online a acestuia pentru a ne uita în CV-ul său și am găsit următoarea frază:

„În perioada 1940-1944, germanii din ţara noastră au fost organizaţi în „Grupul Etnic German din România” care se afla sub tutela Reichului German.”

Poate fi aceasta o informație care să ne conducă, în mod logic, la ideea că Președintele României ar fi nazist? Evident, nu. Este o forțare a limitelor logicii în stilul binecunoscut al celor care fabrică știri false.

Verdict: fake.

LATER EDIT: Ca urmare a unui drept la replică la prezentul articol solicitat de domnul Radu Golban, publicăm în cele ce urmează următorul mesaj provenit de la acesta:

„1) Pe Munteanu l-am părăsit tocmai pentru faptul că a fost colaborator al Securității. Vezi în presă motivul demisiei.

2) la JP am mai avut și o altă publicație în trecut fără legatură cu România 

3) Am doua expertize pe tema succesiunii. Una scrisa de un fost judecător constituțional german și profesor de drept internațional public, iar cealaltă de un parlamentar elvețian și tot fost judecător 

Simpatiile politice ar trebui să nu stea mai presus decât obiectivitatea unei informații.

Cele bune, Radu Golban”

1 Comentariu

  1. In acest articol se fac mai multe afirmati eronate sau tendentioase, asi incepe cu adHomninem nu are nici o legatura cine este, unde se afla ce prieteni are, ce simpatii sau daca a fost sau nu „platit” pentru articol (plata colaboratorilor este o practica normala pt orice ziar care se respecta ). Apoi afirmatia ca un succesor ar nazistilor nu pote fi prieten cu evreii este o opinie la latitudinea autorului. La fel daca calitatea de succesor „in drepturi” ai unei organizatii naziste are sau nu treaba cu chestiunea ambasadei. Problema organizatiei naziste GEG care a fost mentionata in procesul de la Newnberg, a participt direct la pogroame si holocaust, este clara desfintarea ei si confiscarea bunurilor, a fost dictata de Conventia de Armistitiu si Tratatul de Pace. Claus Iohannis in calitatea de presedinte al FDGR a dat in judecata primaria condusa de Claus Iohannis, care a refuzat sa apere interesele municipalitati lasand instanta sa decid doar pe baza argumentelor FDGR (cu Iohannis presedinte) . Instanta i-a declarat succesori in drepturi ai organizatiei naziste GEG care cu nu de mult in urma se ocupau cu preluarea de bunuri evreiesti si cu reducerea la tacere a propilor opozanti, germani socialisti, liberali sau preoti.Prin urmare „fake.-ul” nu exista … Cel mult domnul Golban poate fi acuzat ca s-a folosit de chestiunea ambasadei pt a readuce in discutie chestiunea succesiuni GEG, prin emiterea ipotezei ca una are legatura cu alta … nimic fake. Aici eu studiez GEG din 2012 si pot sa afirm cu tarie ca nu exista nici un dubiu ca au fost nazisti, au participt la pogroame si masacre iar o scuccesiune a unei asemenea organizati nu este fireasca. Aici mai multe articole despre GEG bazate pe sute de documente https://dogaruvictor.blogspot.ro/2015/01/grupul-etnic-german-la-70-de-ani_10.html

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *