China a vrut să-și facă un cont ascuns pe TikTok, platforma de unde tinerii se informează
O instituție de PR ce aparține guvernului chinez ar fi încercat să convingă conducerea TikTok să fie lăsată să-și deschidă un cont ascuns prin care să posteze propagandă către audiența din Occident. Compania a refuzat să dea curs acestei cereri, însă asta după lungi dezbateri interne.
Mesajele din interiorul TikTok au fost analizate de Bloomberg și arată presiunile pe care compania încă le resimte din partea Beijingului. Faptul că datele utilizatorilor sunt împărtășite cu guvernul chinez e deja cunoscut, chiar dacă TikTok se chinuie din răsputeri să asigure publicul că datele sunt în siguranță.
În aprilie 2020 un angajat a semnalat mesajul venit din partea unei insituții guvernamentale care se adresa directorului departamentului pentru relațiile cu guvernele din Marea Britanie, Irlanda și Olanda, Elizabeth Kanter.
„Entitate guvernamentală chineză care este interesată să se alăture TikTok, dar care nu ar dori să fie văzută în mod deschis ca un cont guvernamental, deoarece scopul principal este de a promova conținut care prezintă cea mai bună parte a Chinei (un fel de propagandă)”, a fost însemnarea făcută de angajatul TikTok, conform Bloomberg.
În urma acestei cereri, Kanter, Erich Andersen, consilierul juridic general al companiei, dar și alți oameni importanți din departamenul de relații publice al TikTok au avut o întâlnire în care au dezbătut ce e de făcut. În final, au decis să nu facă jocul Beinjingului.
„Am refuzat să oferim sprijin pentru această cerere, deoarece am considerat că deschiderea unui astfel de cont ar încălca normele noastre comunitare”, a declarat un purtător de cuvânt pentru publicația americană.
Declarația oficială este precum te așteptai: insipidă și ignorantă cu privire la gravitatea situației. TikTok se comportă de parcă a refuzat o cererea a unui utilizator și nu a guvernului chinez care voia să răspândească propagandă pe platforma lor.
TikTok, sursa de știri credibilă?
Răspunsul la această întrebare cred că este destul de limpede. Problema este că tot mai mulți tineri se îndreaptă spre TikTok pentru a-și lua știrile. Mediul informatic de acolo este departe de a fi igienic. Cel mai ușor exemplu este reprezentat de războiul din Ucraina, moment în care numeroase postări au ajuns populare tocmai pentru că dezinformau. De la clipuri din jocuri video prezentate ca fiind reale, până la etichetarea greșită a unori imagini ca fiind atacuri nucleare, platforma a reușit să fie un hub pentru a stârni panică.
Nu doar că tinerii preferă TikTok ca sursă de informare, însă e un trend care pare să fie în creștere. Institutul de Cercetare Pew din SUA a descoperit că între 2020 și 2021, procentajul tinerilor care au folosit TikTok ca sursă de știri a crescut de la 22% la 29%.
Problema legată de dezinformare de care suferă TikTok nu este o chestiune caracteristică ei, însă presiunea din partea guvernului chinez este. Faptul că Beijingul are acces la datele utilizatorilor și că își permite să exercite un anumit control asupra practicilor companiei ar trebui să dea de gândit tuturor celor care sunt de părere că TikTok poate reprezenta o sursă credibilă.
Bineînțeles, nicio rețea de socializare n-ar trebui să fie sursă unică de știri, însă TikTok este într-o cu totul altă ligă. Siguranța datelor tale nu este pe deplin asigurată, iar umbra guvernul chinez ajunge pe platformă fără mari eforturi. După Cambridge Analytica, credibilitatea trebuie câștigată și nu considerată un dat. TikTok, la fel ca Meta, se ferește să fie onestă cu publicul, deși aproape de fiecare dată când face declarații, mizează pe încrederea utilizatorilor în faptul că platforma nu face rabat moral.
Articole asemănătoare
Andi Manciu și-a anunțat plecarea de la vârful Grupului de Comunicare Strategică
Dosarul ofițerului care a amenințat-o pe Emilia Șercan, pe masa DNA
X, anchetată oficial de UE pentru nerespectarea reglementărilor DSA
Politicienii români și site-urile nesigure
Rezultatele alegerilor parlamentare din Franța au luat France24 pe nepregătite