Recomandările Instagram au împins utilizatorii spre dezinformare, conținut anti-vaccinare și postări antisemite

Facebook nu este chiar un exemplu de ”bune practici”, însă un raport al Centrului pentru combaterea urii digitale arată că recomandările făcute de algoritmul Instagram, aplicație din portofoliul companiei din Silicon Valley, i-a împins pe utilizatori spre dezinformare despre Covid-19, conținut anti-vaccinare și postări antisemite.

Studiul arată că cele mai expuse conturi erau cele noi, care urmăreau pagini aparținând unor figuri anti-vaccin sau a influencerilor de wellness. Experimentul realizat de CCDH arată că Instagram furniza conținut malițios prin recomandările algoritmice ale platformei, inclusiv pagina ”Explore” și funcția ”Suggested Post”, care a fost introdusă în august 2020 și oferă mesaje noi utilizatorilor care au parcurs întregul conținut postat de prietenii lor, conform The Guardian.

Voluntarii care au urmat 10 conturi cu legături anti-vaccin au primit recomandări pentru posturile care promovează discursul antisemit.

„Este de necrezut că, pe măsură ce pandemia a dat lumea peste cap, Instagram a lansat o nouă caracteristică care încurajează utilizatorii să vadă teoriile conspirației și minciunile despre Covid și vaccinuri. Această caracteristică a fost creată în numele profitului, pentru a menține oamenii în derulare, astfel încât să le poată fi difuzate mai multe reclame”, afirmă Imran Ahmed, directorul executiv al CCDH.

În plus, acesta susține că „algoritmii care recomandă conținut sunt actul unui editor, făcând alegeri cu privire la ceea ce văd cititorii, nu o platformă neutră. Acest lucru are implicații legale și de reglementare serioase pentru companiile de social media și arată răspunderea lor pentru daunele aduse persoanelor și societății”.

Centrul pentru combaterea urii digitale este o societate non-profit fondată în 2018, care supraveghează activitatea platformelor precum Facebook sau Instagram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *