The Guardian nu va mai permite OpenAI să folosească conținutul său pentru ChatGPT
Renumitul ziar britanic The Guardian a decis să blocheze accesul la site-ul său pentru produsele OpenAI, cum ar fi ChatGPT. Prin aceasta, instituția media speră să împiedice compania să folosească conținutul său fără licență pentru a-și crea instrumentele de inteligență artificială.
Anunțul a fost făcut pe site-ul The Guardian. Un purtător de cuvânt al Guardian News & Media, editorul publicațiilor Guardian și Observer, a declarat: „Racolarea proprietății intelectuale de pe site-ul The Guardian în scopuri comerciale este și a fost întotdeauna contrară termenilor noștri de serviciu. Echipa de licențiere comercială a The Guardian are multe relații comerciale reciproc avantajoase cu dezvoltatori din întreaga lume și așteaptă cu nerăbdare să construiască și mai multe astfel de relații în viitor”.
Opțiunea de a bloca web crawlerele OpenAI (boți care navighează sistematic pe World Wide Web pentru a indexa conținutul acestuia) a fost anunțată de compania din spatele ChatGPT pentru operatorii de site-uri web în luna august.
Potrivit Originality.ai, care detectează conținutul generat de inteligența artificială, printre site-urile de știri care blochează acum crawlerul GPTBot se numără CNN, Reuters, Washington Post, Bloomberg, New York Times. Quora și dictionary.com sunt alte site-uri care au apelat la această măsură.
Cu toate acestea, măsura propusă de OpenAI nu permite operatorilor de site-uri web să și șteargă conținutul din seturile de date de antrenament existente.
Nu toată lumea este de acord cu The Guardian
Ziarul britanic este cunoscut pentru franchețea și buna relație cu cititorii săi. După anunț, The Guardian a publicat câteva păreri despre blocarea crawlerelor OpenAI – cele mai multe dintre ele nu au fost atât de pozitive.
De exemplu, un cititor s-a declarat dezamăgit în scrisoarea sa de această decizie, fiind îngrijorat de „calitatea informațiilor care vor rămâne pentru antrenarea inteligenței artificiale”.
„Dacă lui ChatGPT i se refuză accesul la instituții precum The Guardian, Washington Post și New York Times și este hrănit cu forța cu o dietă de Daily Mail, The Sun și Daily Express, nu este greu de prezis rezultatul. Generațiile viitoare vor absorbi bila și prejudecățile presei de dreapta a timpului nostru. Munca celor precum Murdoch, Beaverbrook și Rothermore va fi fost făcută pentru ei”, a declarat o altă persoană, adăugând că „The Guardian s-a împușcat singur în picior”.
În aceeași manieră, un alt cititor s-a arătat îngrijorat de faptul că „furnizorii de fake news nu blochează” crawlerele. „Iar dacă conținutul generativ de inteligență artificială copleșește textele factuale pe internet, utilitatea sa s-ar putea îneca sub un val de efluvi”, a conchis acesta.
2 Comentarii
Articole asemănătoare
Bunicii noștri utilizează internetul mai mult decât cei din Bulgaria, Croația sau Portugalia
Rusia a folosit site-uri care imitau publicații occidentale într-o largă campanie de dezinformare
Instagram se inspiră, din nou, de la TikTok: vrea ca fiecare videoclip să fie Reels
Alți doi bărbați au fost reținuți în cazul morții jurnalistei irlandeze Lyra McKee, din 2019
Marina americană ar fi fost atacată cibernetic de China