Mai mulți scriitori din SUA au dat OpenAI în judecată

Mai mulți scriitori americani, printre care și un câștigător al premiului Pulitzer, au acționat OpenAI în judecată. Plângerea formulată de aceștia acuză compania dezvoltatoare a ChatGPT că a antrenat programul AI pe lucrărilor lor fără permisiune.

Printre grupul de scriitori se numără și Michael Chabon, care a câștigat premiul Pulitzer în 2001. Conform Reuters, avocații grupului spun că lucrările artistice precum cărțile și piesele de teatru sunt deosebit de valoroase pentru formarea ChatGPT, deoarece sunt „cele mai bune exemple de scriere de înaltă calitate, în format lung”. O altă parte problematică este că stilul acestora de scris poate fi imitat de ChatGPT atunci când răspunde cererilor utilizatorilor, totul pentru că programul are acces neîngrădit la lucrările lor.

Plângerea nu specifică o sumă anume pentru daunele create, însă cere în mod direct companiei să oprească aceste „practici comerciale ilegale și neloiale”.

OpenAI susține că ChatGPT a fost antrenat cu date de pe internet ce s-ar încadra ca utilizare echitabilă a materialelor protejate de drepturile de autor. Compania mai are două plângeri legate de folosirea fără permisiune a unor lucrări artistice.

Problema legată de metoda de antrenare a programelor de inteligență artificială – folosirea datelor disponibile pe internet – devine tot mai spinoasă, asta și pentru că reglementările în acest domeniu se lasă așteptate. The Guardian, ziarul britanic, a decis să interzică OpenAI să-i acceseze conținutul pentru a antrena programele AI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *