Bătrânii spanioli au învățat cum să depisteze dezinformările răspândite pe WhatsApp cu ajutorul unui curs

În timp ce WhatsApp poate fi folosit ca mijloc de comunicare în România, în alte țări este o sursă de știri. Acesta este și cazul Spaniei, unde 27% dintre oameni îl folosesc pentru știri. WhatsApp a fost identificat ca fiind un spațiu în care proliferează dezinformarea, adesea în conversații private care sunt dificil de monitorizat.

Un efort recent de colaborare în Spania între jurnaliști, cercetători și platforme digitale a urmărit să capaciteze generațiile mai în vârstă să recunoască și să combată dezinformarea online. MediaWise, o inițiativă cu sediul în SUA dedicată promovării educației mediatice, a încheiat un parteneriat cu publicația spaniolă de știri Newtral pentru a concepe și a oferi un curs adaptat unui public spaniol, conform Institutului Reuters pentru Studierea Jurnalismului.

Conținutul cursului

Ateneul a participat la zece sesiuni zilnice, care prezentau ca exemplu un mesaj, o întrebare și un videoclip.

Aceștia au învățat de la subiecte fundamentale precum definirea dezinformării și diferențierea opiniilor până la recunoașterea semnelor de fake news.

Cercetătorii de la Universitatea din Navarra au realizat un studiu după încheierea cursului și au descoperit că ateendes au fost mult mai predispuși să identifice titlurile adevărate în comparație cu cele false, comparativ cu grupul de control.

Studiul a arătat, de asemenea, că metoda este accesibilă unui public divers, întrucât nu au fost găsite diferențe semnificative de performanță în funcție de vârstă, sex sau nivel de educație.

Cu toate acestea, au existat și dezavantaje, cum ar fi reținerea participanților pe parcursul celor zece sesiuni. Dar, în general, acest experiment este o rază de soare care arată că există modalități fiabile de a diminua efectele dezinformării răspândite online.

1 Comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *