Ambasada SUA în România: „Dezinformarea este una dintre cele mai vechi arme folosite de Rusia”

Ambasada Statelor Unite ale Americii în România, într-o postare pe pagina de Facebook, că „dezinformarea este una dintre cele mai vechi arme folosite de Kremlin” – prin intermediul căreia încearcă să destabilizeze populațiile țărilor-țintă.

Misiunea Washingtonului la București notează că Rusia recurge la această armă pentru că „adevărul nu este în favoarea Kremlinului”, apoi vorbește despre eforturile Agenției de Cercetare a Internetului, o unitate rusă care se ocupă cu dezinformarea din spațiul vestic.

Însă postarea publicată luni de către Ambasada americană este ”no news” pentru publicul român. Deși discuțiile despre dezinformare au fost deschise în România după scandalul alegerilor americane din 2016 și au atins apogeul odată cu pandemia, proximitatea față de Rusia și statutul de membru NATO ne-a făcut una dintre țintele acestui val al dezinformării.

Sigur, diferențele culturale se văd: într-un articol trecut, explicam că doar pentru că România nu a fost victima propagandei pro-Kremlin (din cauza încrederii scăzute pe care românii o au față de Moscova), asta nu înseamnă că Rusia nu și-a pus amprenta asupra spațiului public autohton. Câte persoane cunoașteți care consideră că România este ”sclavul” statelor Occidentale sau că prezența capacităților militare ale NATO ne face o țintă directă în fața inamicilor estici?

Mai repede, postarea de pe Facebook a diplomaților americani reprezintă un nou episod din înțepăturile pe care și le împart cu omologii ruși. Amintesc că, recent, SUA a ironizat Rusia afirmând că a invadat Republica Moldova, Georgia și Crimeea și „nu a mai plecat”. „Cine este agresorul?”, întreba Ambasada Americii în România într-o postare de pe Facebook, la jumătatea lunii ianuarie. În răspuns, misiunea rusă la București a pus o poză cu harta lumii, acolo unde SUA ”ar deține controlul”, afirmând că agresorul este Washingtonul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *