ONU, îndemnată să declare că jurnalistul Evan Gershkovich a fost reținut de Rusia în mod arbitrar

După aproape șase luni de când jurnalistul Evan Gershkovich de la The Wall Street Journal este reținut de Rusia, avocații săi au cerut Națiunilor Unite să declare că acesta a fost reținut în mod arbitrar.

În cererea adresată Grupului de lucru al ONU pentru detenție arbitrară se spune că „Rusia nu a reușit să prezinte nici măcar o fărâmă de dovadă în sprijinul acuzațiilor sale”, potrivit AP.

În plus, declarația adaugă că „Rusia nu îl încarcereză pe Gershkovici pentru că își crede în mod legitim afirmația absurdă că este un spion american. În schimb, președintele rus Vladimir Putin îl folosește pe Gershkovich ca pe un pion, ținându-l ostatic pentru a câștiga influență asupra – și a extrage o răscumpărare de la – Statele Unite, la fel cum a făcut cu alți cetățeni americani pe care i-a reținut pe nedrept”.

Grupul de lucru pentru detenție arbitrară lucrează sub egida Consiliului ONU pentru Drepturile Omului pentru a investiga cazurile de privare de libertate impuse în mod arbitrar sau în contradicție cu standardul Declarației Universale a Drepturilor Omului.

În cadrul unei conferințe de presă organizate în această săptămână, un anchetator special al ONU privind drepturile omului în Rusia a declarat jurnaliștilor că Rusia a intensificat acuzațiile de spionaj și trădare. Anul trecut, 16 persoane au fost condamnate pentru acuzații de spionaj și trădare în Rusia. Cu toate acestea, în doar șapte luni de la începutul anului 2023, 80 de persoane au fost acuzate de aceleași lucruri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *