Iranul încarcerează două jurnaliste pentru „conspirație și complicitate”

Două jurnaliste iraniene, Negin Bagheri și Elnaz Mohammadi, au fost condamnate la trei ani de închisoare cu suspendare pentru „conspirație și complicitate”. Cu toate acestea, cele două vor petrece o lună în închisoare ca parte a sentinței.

„Restul perioadei este suspendat pe o perioadă de cinci ani”, timp în care vor trebui să urmeze „cursuri de etică profesională” și le va fi „interzis să părăsească țara”, a declarat avocatul lor pentru un cotidian reformist, unde lucrează una dintre cele două jurnaliste, conform The Guardian.

Avocatul nu a precizat însă dacă sentința poate fi atacată cu recurs și nici nu a detaliat acuzațiile aduse reporterilor.

Nu este prima dată când Elnaz Mohammadi a fost arestată. În februarie, ea a petrecut o săptămână în închisoare, fără un motiv clar.

Măsuri crude de la moartea tinerei Mahsa Amini

Sora ei, care este și ea jurnalistă și lucrează pentru același ziar reformist, se află de asemenea după gratii din 22 septembrie, pentru că a relatat despre funeraliile lui Mahsa Amini, o tânără care a murit în custodia poliției după ce a fost bătută pentru că nu purta un văl pe cap.

De la moartea lui Amini și declanșarea unor proteste frecvente împotriva regimului autoritar și teutocratic, sute de persoane au murit și mii au fost arestate în legătură cu ceea ce oficialii au catalogat drept „revolte” provocate de străini.

Luna trecută, presa locală a raportat că autoritățile din Iran au interogat sau arestat peste 90 de jurnaliști de la proteste.

2 Comentarii

  1. Negin Bagheri si Elnaz Mohammadi reprezinta un alt exemplu trist al abuzului regimului iranian asupra libertatii de exprimare si asupra persoanelor care incearca sa faca lumina in aceasta lume intunecata de opresiune. Condamnarea lor la inchisoare este o mare nejustificare a fortei statului asupra asupra vocii celor care spun adevarul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *