Nu mai e site-ul, uite site-ul. Cum a reușit Ortodoxinfo.ro să fenteze măsura autorităților

Știrea că Guvernul a solicitat ANCOM să mai închidă un site s-a viralizat rapid. Multe publicații au titrat că accesul utilizatorilor la ortodoxinfo.ro, un site despre care MediaStandard.ro a scris în nenumărate rânduri, a fost blocat, după ce acesta a publicat mai multe articole manipulatoare.

Numai că dispariția a fost una temporară. Site-ul cu pricina s-a întors rapid pe internet, doar că nu mai este accesibil de pe browsere precum Chrome sau Firefox. Lucru pe care o anunță chiar administratorii paginii.

No photo description available.
sursa: Facebook

Mie mi-a luat trei minute să downloadez și să instalez browser-ul Tor și să verific dacă pagina chiar mai e accesibilă. Și este, așa cum puteți vedea în captura de ecran de mai jos, realizată la câteva ore de când ANCOM a închis site-ul.

Mai mult decât atât, pe prima pagină, administratorul anunță că, deși activitatea ortodoxinfo.ro a fost blocată, curând se va muta pe un alt domeniu, care va fi accesibil și din România. Adică își va relua activitatea ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat: va continua să promoveze conspirații și fake news-uri, pe care oricine le va putea citi.

Lucru care arată că măsura de blocare a site-urilor care dezinformează nu este, în realitate, eficientă. Comisia Europeană descoperea, în urmă cu doi ani, același lucru: orice formă de cenzură trebuie evitată, chiar dacă este măsura care pare a fi cea mai simplă de implementat.

Raportul HLEG arată că statele membre ar putea, în schimb, să educe publicul cu privire la ce înseamnă o informare corectă; să transparentizeze știrile online; să le ofere posibilitatea jurnaliștilor și cititorilor să combată știrile false sau manipulatoare; să asigure diversitatea ”ecosistemului media” și, nu în ultimul rând, să susțină constant cercetarea privind efectele fake news.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *