Nu mai e site-ul, uite site-ul. Cum a reușit Ortodoxinfo.ro să fenteze măsura autorităților

Știrea că Guvernul a solicitat ANCOM să mai închidă un site s-a viralizat rapid. Multe publicații au titrat că accesul utilizatorilor la ortodoxinfo.ro, un site despre care MediaStandard.ro a scris în nenumărate rânduri, a fost blocat, după ce acesta a publicat mai multe articole manipulatoare.

Numai că dispariția a fost una temporară. Site-ul cu pricina s-a întors rapid pe internet, doar că nu mai este accesibil de pe browsere precum Chrome sau Firefox. Lucru pe care o anunță chiar administratorii paginii.

No photo description available.
sursa: Facebook

Mie mi-a luat trei minute să downloadez și să instalez browser-ul Tor și să verific dacă pagina chiar mai e accesibilă. Și este, așa cum puteți vedea în captura de ecran de mai jos, realizată la câteva ore de când ANCOM a închis site-ul.

Mai mult decât atât, pe prima pagină, administratorul anunță că, deși activitatea ortodoxinfo.ro a fost blocată, curând se va muta pe un alt domeniu, care va fi accesibil și din România. Adică își va relua activitatea ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat: va continua să promoveze conspirații și fake news-uri, pe care oricine le va putea citi.

Lucru care arată că măsura de blocare a site-urilor care dezinformează nu este, în realitate, eficientă. Comisia Europeană descoperea, în urmă cu doi ani, același lucru: orice formă de cenzură trebuie evitată, chiar dacă este măsura care pare a fi cea mai simplă de implementat.

Raportul HLEG arată că statele membre ar putea, în schimb, să educe publicul cu privire la ce înseamnă o informare corectă; să transparentizeze știrile online; să le ofere posibilitatea jurnaliștilor și cititorilor să combată știrile false sau manipulatoare; să asigure diversitatea ”ecosistemului media” și, nu în ultimul rând, să susțină constant cercetarea privind efectele fake news.