După doi ani de suspendare, Meta îi va reda contul de Facebook lui Donald Trump

Meta a decis să îi redea contul de Facebook fostului președinte american Donald Trump, după doi ani de suspendare. Ridicarea efectivă a penalizării va avea loc în următoarele săptămâni, însă decizia a fost deja aprobată. Trump fusese suspendat pe platformele de socializare ale Meta în urma unor postări în care încuraja protestatarii, care luaseră cu asalt Capitoliul pe 6 ianuarie 2021.

Într-o postare pe blogul companiei, Nick Clegg –președintele Meta în materie de relații publice– a anunțat că Trump își va recăpăta contul de Facebook și Instagram, însă a atras atenția că regulile companiei s-au schimbat, iar dacă Trump va continua să încalce aceste norme riscă noi suspendări.

Publicul ar trebui să poată auzi ce spun politicienii – binele, răul și urâtul – astfel încât să poată face alegeri în cunoștință de cauză la urnele de vot. Dar asta nu înseamnă că nu există limite la ceea ce pot spune oamenii pe platforma noastră”, a scris Clegg.

Postarea vorbește pe lung despre motivația din spatele ridicării suspendării, însă ideea de bază este că prelungirea penalizării nu mai are rost, având în vedere că situația de criză –pe care Trump o alimenta– a trecut și lucrurile s-au întors la normal.

Dincolo de argumentele aduse de Clegg, e clar că Meta vrea să evite un alt val de controverse ce ar fi venit dacă Trump nu ar fi putut să-și acceseze contul de Facebook în plină campanie electorală. Conform The Washington Post, Facebook este principala platformă de socializare pe care Trump o folosește pentru strângeri de fonduri și reclame electorale.

Va fi interesant de urmărit cum Meta va reacționa când Trump (mai degrabă decât dacă) va posta mesaje în care teoriile conspirației, dezinformarea și radicalizarea sunt principalele idei. Pe Truth Social, platforma personală a fostului președinte, situația a devenit cât se poate de rea. De când s-a mutat acolo, discursul lui Trump a devenit tot mai extremist, iar Truth a ajuns să fie locul unde cei mai înfocați susținători ai săi se adună pentru a-i citi și răspândi teoriile conspiraționiste.

Între timp, însă, o parte dintre ONG-urile care militează pentru drepturile digitale și apărarea democrației în fața Big Tech au reacționat cu privire la decizia Meta. În mod așteptat, părerea acestora este că ridicarea penalizării este o greșeală, care va afecta democrația.

Este o decizie catastrofal de iresponsabilă din partea Meta, care va servi doar la răspândirea minciunilor și la promovarea urii și a dezinformării. Meta […] a subestimat în mod grosolan pericolul de a reda accesul unei persoane care s-a folosit exclusiv de un limbaj inflamator pe propria rețea de socializare. Acest lucru ar putea duce la engagement și profit pentru Meta, dar, de asemenea, va îndepărta și mai mult publicul Meta, iar democrația va fi mai aproape de marginea prăpastiei”, a scris ONG-ul The Real Facebook Oversight Board într-o postare pe Twitter.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *