Guvernul chinez cenzurează presa în legătură cu anchetarea companiei Alibaba

Guvernul a îndrumat mass-media să „citeze cu strictețe” linia oficială a anchetei antitrust și să „nu aducă modificări sau să se angajeze în analize extinse fără permisiune”.

Guvernul Chinei îndeamnă presa din țară să cenzureze articolele referitoare la ancheta antitrust asupra grupului Alibaba, în timp ce fondatorul acestuia, Jack Ma, n-a mai apărut în public din octombrie 2020, informează Financial Times. Măsura autorităților de a exercita controlul asupra mediatizării problemelor companiei Alibaba arată că problema a devenit o chestiune de sensibilitate politică națională în China.

La sfârșitul lunii decembrie, sistemul de propagandă al guvernului chinez a îndrumat mass-media să „citeze cu strictețe” linia oficială a anchetei antitrust și să „nu aducă modificări sau să se angajeze în analize extinse fără permisiune”.

Oferta publică inițială de 37 de miliarde de dolari avansată de Ant Group către Alibaba a fost anulată de autorități în ultimul moment în noiembrie 2020. Luna următoare, autoritățile de reglementare a concurenței au anunțat o anchetă antimonopol asupra grupului Alibaba.

În ultima sa apariție publică din octombrie, Jack Ma a ținut un discurs în care a criticat băncile de stat din China și autoritățile de reglementare financiară.

Ziarul People’s Daily, organul de presă al Partidului Comunist Chinez, a criticat industria de tehnologie a Chinei pentru că urmărește „o concentrare de piață din ce în ce mai mare”, spunând că este importantă supravegherea pieței pentru dezvoltarea sănătoasă a economiei.

„Investițiile companiilor lui Jack Ma sunt direct asociate cu unele dintre cele mai puternice familii politice din China. Faptul că, de data aceasta, sunt probleme cu statul chinez, are probabil o agendă ascunsă, nu doar pentru că el a ținut un discurs care ar fi putut să-l fi atins pe Xi Jinping, președintele Chinei, sau pe vreun alt oficial al partidului”, a spus Xiao Qiang, cercetător la University of California.

Președintele Xi Jinping a fost implicat în decizia de a opri oferta companiei Ant, potrivit unor persoane apropiate evenimentelor. Acțiunile Alibaba au scăzut cu aproximativ 30% în săptămânile de după acest incident.

Foto: Foundations World Economic Forum, Wikimedia, CC BY