Sunday Times și-a cerut scuze pentru modul în care a abordat un articol despre Prințul Philip

Ziarul britanic Sunday Times și-a cerut public scuze pentru modul în care a abordat un articol despre Prințul Philip. Materialul, publicat pe prima pagină, conținea mai multe remarci rasiste ale consortului regal, despre care publicația sugera că „în secret, mai degrabă ne-am bucurat de ele”. 

Christina Lamb, șefa corespondenților străini a Sunday Times, a fost trimisul ziarului la înmormântarea regală, petrecută sâmbătă la Windsor. În articolul său, jurnalista scria: „Prințul Philip a fost cel mai longeviv consort regal din istoria britanică – o figură adesea înfricoșătoare, ofensând oamenii cu gafe despre ochii oblici, chiar dacă în secret ne-am bucurat mai degrabă de ele”, conform The Guardian.

Lamb făcea referire la un incident petrecut în 1986, când Philip, aflat în vizită în China alături de Regina Elisabeta, le-a spus studenților britanici care învățau mandarina că dacă mai rămân mult printre chinezi, vor avea și ei ochii oblici.

Emma Tucker, editorul Sunday Times, a spus că și-a cerut scuze pentru infracțiunea cauzată. „Această așa-numită «gafă» a prințului Philip a fost un aspect bine cunoscut al poveștii sale de viață. Sunday Times nu intenționa să-l accepte. Noi am notat încă de sâmbătă că propoziția a fost jignitoare și nu a fost publicată în edițiile digitale”, a spus ea.

Cu privire la Lamb, Tucker a afrimat că aceasta „și-a petrecut întreaga carieră raportând despre discriminări și nedreptăți împotriva oamenilor din fiecare parte a lumii și nu a intenționat niciodată să facă lumină remarcii sale în vreun fel”. 

Ce spune comunitatea est-asiatică

Scuzele redacției Sunday Times și ale reporterului Christina Lamb au venit după ce mai mulți jurnaliști est-asiatici au transmis o scrisoare în care cer retractarea materialului, în care se arată că „portretizare națiunii ca un «noi» colectiv care se bucură «în secret» de insulta rasistă și disprețuitoare în detrimentul grupurilor etnice este, în cel mai bun caz, [un act] insensibil și, în cel mai rău caz, încurajarea violenței rasiste”, au scris ei.

„Încadrarea constantă a acestor comentarii ca o glumă ușoară trebuie condamnată pentru ceea ce reprezintă – anularea flagrantă a rasismului, dând legitimitate falsei credințe că folosirea unor termeni derogatorii pentru a descrie trăsăturile grupurilor etnice nu este altceva decât umor și divertisment. Intenția nu anulează impactul, fie în regurgitarea, fie în aprobarea «gafelor»”, mai afirmă jurnaliștii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *