„Tribunalul” lui Facebook a primit primele cazuri: de la discurs de ură la nuditate

Pe măsură ce consiliul va începe să primească mai multe cazuri, Facebook va crea o arhivă cuprinzătoare a deciziilor de caz și a acțiunilor.

Facebook Ovsersight Board a anunțat că a selectat primele șase cazuri pe care le va examina – cinci contestații ale utilizatorilor și un caz trimis chiar de Facebook, se anunță într-un articol pe blog-ul Facebook. Consiliul a anunțat, de asemenea, că sistemul său de comentarii publice este acum funcțional. Acesta va permite oricui, de la publicul larg la experți în materie și organizații ale societății civile, să prezinte cercetări și perspective referitoare la cazuri.

Cele șase cazuri

Primele probleme pe care trebuie să le rezolve Consiliul se referă la:

  1. Comentariile făcute de o persoană publică despre violența împotriva francezilor;
  2. O fotografie a unui copil decedat și un comentariu la tratamentul aplicat de China musulmanilor uiguri;
  3. Fotografii istorice cu biserici din Baku legate de disprețul față de azeri și exprimarea sprijinului pentru Armenia în disputa Nagorno-Karabakh;
  4. Fotografii cu nuditate, legate de simptomele cancerului mamar;
  5. Un post care conținea un presupus citat din Joseph Goebbels, ministrul Propagandei din Germania nazistă;
  6. Un post într-un grup care pretindea că hidroxiclorochina și azitromicina sunt remedii pentru COVID-19 și care critică răspunsul guvernului francez la pandemie.

Cei care sunt interesați să verifice un caz pe care l-au trimis se pot conecta pe site-ul Oversight Board, pentru a vedea actualizări după depunerea cazului.

Pe măsură ce consiliul va începe să primească mai multe cazuri, Facebook va crea o arhivă cuprinzătoare a deciziilor de caz și a acțiunilor.

După cum v-am mai informat, Consiliul de Supraveghere este un grup creat de Facebook, format din specialiști care analizează contestațiile făcute de utilizatori la deciziile platformei de a elimina anumite tipuri de conținut. Consiliul va selecta cazurile dintre cele care îi sunt trimise. În unele situații excepționale, Facebook va trimite unele plângeri pentru revizuire accelerată.

În prima fază, vei putea contesta numai eliminările conținutului tău. În viitor, dacă o persoană consideră că un conținut postat de altcineva ar trebui eliminat sau un grup încalcă standardele comunitare, va putea apela la Consiliu. Deciziile Consiliului vor fi emise și implementate în termen de 90 de zile de la decizia finală.