Piețele de realitate virtuală și realitate augmentată vor crește masiv până în 2025

Cererea în creștere de dispozitive și aplicații AR în domeniul sănătății, investițiile tot mai mari pe piața AR și cererea crescândă pentru AR în comerț și e-commerce, datorită pandemiei COVID-19, sunt factorii cheie care determină creșterea acestei piețe.

Conform unui nou raport, piața realității augmentate (AR) va crește de la 15,3 miliarde de dolari în 2020 la 77 de miliarde până în 2025, informează Reported Times. De asemenea, piața realității virtuale (VR) va crește de la 6,1 miliarde de dolari anul acesta la aproape 21 de miliarde până în 2025.

Cererea în creștere de dispozitive și aplicații AR în domeniul sănătății, investițiile tot mai mari pe piața AR și cererea crescândă pentru AR în comerț și e-commerce, datorită pandemiei COVID-19, sunt factorii cheie care determină creșterea acestei piețe.

Cât despre VR, disponibilitatea crescândă a aparatelor VR la prețuri accesibile, adoptarea tot mai mare a căștilor HMD (Head Mounted Displays) în diferite industrii, avansul tehnologiilor și digitalizarea în creștere sunt elementele favorabile.

Aplicații în industrie și medicină

Raportul “Augmented Reality and Virtual Reality Market with COVID-19 Impact Analysis by Offering (Hardware & Software), Device Type (HMD, HUD, Gesture Tracking), Application (Enterprise, Consumer, Commercial, Healthcare), and Geography – Global Forecast to 2025”, publicat de MarketsandMarkets, precizează că se așteaptă ca HMD-urile sub formă de ochelari inteligenți să conducă piața, datorită utilizării lor pe scară largă în sectorul întreprinderilor.

HMD-urile vor fi folosite tot mai mult și în asistența medicală, îngrijirea medicală pre-spitalicească, îngrijirea medicală în mediile clinice și tratamentul medical în spitale. Pentru îngrijirea spitalicească și serviciile medicale de urgență, HMD-urile pot fi utilizate pentru a ajuta victimele în cazul unor accidente de masă și dezastre.

Urmărirea gesturilor, tehnologia cheie în VR

Dispozitivele de urmărire a gesturilor au fost dintotdeauna o parte integrantă a aparaturii VR, în principal pentru că acestea sunt utilizate pentru aplicații pentru consumatori. Jocurile cu dispozitive de urmărire a gesturilor oferă utilizatorilor o experiență îmbunătățită a lumii virtuale create.

Dispozitivele de urmărire a gesturilor pot fi, de asemenea, utile pentru chirurgi, în timpul unei intervenții chirurgicale, atunci când ei trebuie să controleze dispozitivele chirurgicale, cum ar fi razele X, burghiul sau endoscopul. Chirurgul poate utiliza un controller fără contact, bazat pe gesturi, care, la rândul său, va controla instrumentul chirurgical.

AR în arhitectură

Cererea tot mai mare de AR în arhitectură ar fi o oportunitate majoră pentru creșterea pieței. Tehnologia poate fi utilizată pentru a proiecta informații digitale pe modele arhitecturale sau pentru a experimenta interiorul unei clădiri chiar și atunci când proiectarea clădirii se află în etapele sale inițiale. Acest lucru îi va ajuta pe arhitecți să obțină o imagine a proiectului de pe ecran într-un „spațiu fizic”.

Aplicațiile de arhitectură bazate pe AR îi ajută pe utilizatori să aleagă elementele cele mai potrivite înainte de construcție, uitându-se la reprezentarea lor în trei dimensiuni. Folosind aceste aplicații, utilizatorii pot rearanja design-urile și dotările dintr-o clădire. Ei pot crea și analiza un model detaliat, pentru a-și evalua proiectele pe baza expunerii la soare, a umbrelor aruncate, a curenților de aer etc.

HMD-urile pot fi utilizate și pentru supravegherea amplasamentului și determinarea traseului cablurilor subterane. Ele pot fi, de asemenea, instrument de vizualizare pentru modul în care clădirea va reacționa la mediul înconjurător.

Foto: Christine Sandu (Unsplash)