Parlamentul European este pe cale să decidă căutarea fără discriminare în mesajele private ale cetățenilor

Un mecanism periculos pentru supravegherea în masă și un mecanism de denunțare de proporții fără precedent pot fi create prin practica de scanare a tuturor comunicațiilor electronice.

Uniunea Europeană (UE) dorește ca mesajele electronice (e-mail, messenger, chat) să fie disponibile pentru căutare generală, indiferent dacă subiecții sunt suspecți sau nu. Pretextul este lupta împotriva pornografiei infantile, dar această practică se poate extinde la tot ce înseamnă comunicare privată, explică Patrick Breyer, parlamentar european din partea Partidului German al Piraților, pentru Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Practica s-ar putea aplica și la comunicările criptate. De îndată ce se va găsi un rezultat care să intre în anumite criterii de căutare, vor fi anunțate forțele de ordine din țara cetățeanului european vizat.

În 6 octombrie, Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a decis (hotărârile C-511/18, C-512/18,
C-520/18), că o analiză automată a telecomunicațiilor sunt permise numai în mod excepțional sau în ceea ce privește suspecții în diverse cazuri.

Anul viitor, Comisia Europeană (CE) intenționează să facă obligatorie utilizarea filtrelor de căutare chiar din momentul upload-ului, pentru toate e-mailurile și mesageria instantanee. Potrivit Autorității Europene pentru Protecția Datelor, CE nu a reușit încă să demonstreze necesitatea și proporționalitatea legislației propuse.

Un mecanism periculos pentru supravegherea în masă și un mecanism de denunțare de proporții fără precedent pot fi create prin practica de scanare a tuturor comunicațiilor electronice. Chiar și astăzi, mecanismul de denunțare al corporațiilor americane acuză uneori utilizatori nevinovați, de exemplu pe cei care primesc conținut ilegal fără ca ei să fi solicitat acest lucru.

Conform jurisprudenței CJUE, analiza permanentă automată a comunicațiilor private este proporțională
numai dacă se limitează la suspecți.

Votul în comisia de specialitate din Parlamentul European (PE) este în 7 decembrie.