Sputnik.md, campanie media anti-UE după Rezoluția privind statul de drept în România
Sputnik.md, principalului canal de propagandă al Kremlinului pare că duce o adevărată campanie mediatică, anti-occidentală, după adoptarea Rezoluției privind statul de drept în România și a raportul MCV. Ambele conțin critici dure și recomandări tranșante pentru autoritățile de la București, dar perspectiva din care sunt abordate subiectele pe Sputnik.md seamănă izbitor cu cea a liderilor PSD și a susținătorilor lor.
Campania a început marți, 31 noiembrie. Inițial, Sputnik a vorbit despre „Marți 13 – ziua bătăliei pentru România” și i-a dedicat un spațiu larg deputatului PSD Liviu Pleșoianu, politician de altfel îndelung elogiat de principalul canal de propagandă al Moscovei și asupra căruia Mediastandard.ro a atras în nenumărate rânduri atenția (Vezi spre exemplu AICI). „Deputatul Liviu Pleșoianu ia atitudine printr-o poziție de curaj și responsabilitate, transmițând Bruxelles-ului cel mai potrivit mesaj: o «Rezoluție împotriva ipocriziei Uniunii Europene»”, scrie Sputnik, citând dintr-o postare de pe Facebook a lui Pleșoianu.
După adoptarea Rezoluției privind statul de drept în România, Sputnik.md publică un articol intitulat „Fățărnicie europeană dusă la extrem – România umilită!”, articol ilustrat cu o poză în care fostul ministru al Justiției Monica Macovei apare votând în Parlamentul European.
Pe lângă criticarea punctului din Rezoluție referitor la protestele din 10 august, Sputnik.md trage concluzia citând din europarlamentarul Maria Grapini: „Asta e Europa! Acum avem încă o dată proba! «Nu se vrea o Uniune Europeană a egalității în drepturi», a spus europarlamentarul Maria Grapini”. Termenii în care se prezintă Rezoluția PE sunt următorii: „idei absurde”, „amendament pur și simplu obraznic”, „ipocrizia Uniunii Europene”.
La câteva minute de la publicarea articolului, propaganda dusă de Sputnik se acutizează. Se publică un articol cu un titlu senzaționalist, care induce ideea unui adevărat complot european îndreptat împotriva României: „Știrea anului: Lucrare contra României – Finlanda se declară gata să preia președinția CUE”.
Tehnica folosită și în acest caz este interpretarea părtinitoare, la care se adaugă tema cetății asediate și teoria conspirației. În text este citată declarația liderului grupului PPE din Parlamentul European, Manfred Weber: „E greu de imaginat că o țară cu atâtea semne de întrebare privind statul de drept va prelua președinția UE” – , dar interpretarea este partinitoare, demonizatoare la adresa parlamentarilor europeni: „eurocrații pun în aplicare un plan monstruos de doborâre a Guvernului PSD”, reluându-se tema complotului. În final, canalul de propagandă al Kremlinului spune că „românilor nu le pasă de toate aceste semnale și atacuri la adresa PSD, pentru că, în caz de alegeri, tot PSD ar fi cel mai votat partid”. Această ultimă afirmație este o pură speculație necoroborată în niciun fel de evidențe empirice precum sondaje sau studii.
După ce a fost făcut public și raportul MCV cu cele opt recomandări deosebit de punctuale și de tranșante, Sputnik.md continuă campania anti-UE titrând încă și mai radical: „Bruxelles: MCV – România, făcută praf! Uniunea Sovietică Europeană a trimis «tancurile»!”. Comparația cu Uniunea Sovietică este complet deplasată. În Uniunea Europeană avem democrații, în timp ce Uniunea Sovietică era o entitate totalitară, coeziunea fiind asigurată prin teroare, forță militară, încălcarea flagrantă a drepturilor omului, lagăre de concentrare și alte mecanisme care nu au nicio legătură cu democrația. Dezinformarea de genul acesta are menirea de a proiecta în imaginarul colectiv viziunea unei organizații totalitare, eventual exploatatoare. La nivel de mare strategie, obiectivul urmărit de Sputnik.md e acela de a contribui la dezvoltarea eurosceptismului în România, demonizând cu fiecare ocazie Uniunea Europeană și elogiind personaje cu o agendă anti-europeană.
Articole asemănătoare
Efectul fake news în Hong Kong: amplifică frica, ura și confuzia în rândul rezidenților
Doi jurnaliști BBC, agresați de poliția israeliană în timp ce relatau despre conflictul Israel-Gaza
Extremismul de dreapta în România, teme recurente și manifestări
Cinci ani închisoare în Iran pentru un francez, acuzat de ”propagandă şi aducere atingere securităţii statului”
Cenzura poate exista și acolo unde cortina democrației n-a fost încă trasă