Interviu NYTimes cu spionul KGB din spatele celui mai mare fake news din istorie

Cel mai mare fake news din istorie este relativ recent: într-adevăr, el a prins contur în timpul Războiului Rece, însă șansele sunt ca oameni încă să creadă în povestea pe care NYTimes o dezvăluie în primul episod al noii serii ”Operation Infektion”. 

Este vorba despre povestea ”plantată” de spionii KGB privind implicarea Statelor Unite ale Americii în dezvoltarea virusului HIV. În iulie 1983, ediția ziarului The Patriot din New Delhi, India, publica un articol despre cum oamenii de știință au creeat virusul HIV în secret, pentru a omorî persoane de culoare și homosexuali.

În doi ani, aproape întreagul continent african lua contact cu povestea măsluită de KGB, apoi au fost publicate studii privind ”originea umană” a bolii. La numai patru ani de la articolul inițial, mass-media americană transmite pentru prima oară scenariul pus cap la cap de inamici.

Despre modul în care serviciile secrete sovietice au reușit să introducă povestea, despre impactul pe care a avut-o și despre cum o echipă americană a mers înapoi pe urmele dezinformării, în documentarul de mai jos.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *