DNA, pas în față în cazul amenințării Emiliei Șercan: rectorul şi prorectorul Academiei de Poliţie, urmăriți penal

Direcția Națională Anticorupție face pași în față în cazul Emiliei Șercan, jurnalista amenințată cu moartea pentru unul din proiectele desfășurate.

Procurorii au dispus punerea sub control judiciar timp de 60 de zile a rectorului şi prorectorului Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza“ (Adrian Iacob și Petrică-Mihai Marcoci), conform Adevărul.ro.

Aceștia sunt suspecți că s-ar fi folosit de poziție și influență pentru a-l determina pe ofițerul Bărbulescu Gheorghe Adrian, în prezent inculpat, pentru a îi trimite efectiv mesajele Emiliei Șercan (unul pe numărul de telefon și alte cinci folosind aplicația de mesagerie a Facebook).

”La sfârşitul lunii martie – începutul lunii aprilie 2019, inculpaţii Iacob Adrian şi Marcoci Petrică-Mihail, rector, respectiv prorector al Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza”, l-au determinat pe inculpatul Bărbulescu Gheorghe Adrian să transmită unei persoane, jurnalist de investigaţie – persoană vătămată, mesaje de ameninţare (un mesaj tip text şi cinci mesaje folosind aplicaţia Facebook Messenger) pentru a o constrânge să înceteze investigaţiile jurnalistice care îl vizau pe rectorul Academiei de Poliţie, urmărind astfel eliminarea riscurilor pentru cariera lor profesională. Concomitent, cei doi instigatori i-au promis poliţistului care a trimis efectiv mesajele de ameninţare că îi vor asigura protecţia pentru a nu fi tras la răspundere penală şi, pe parcursul săvârşirii faptelor, chiar i-au adresat încurajări”, afirmă DNA.

Mai mult decât atât, procurorii susțin că Iacob și Marcoci s-au folosit de ”ascendentul pe care li-l dădeau relaţia de subordonare funcţională, diferenţa de vârstă şi de grad profesional, relaţia personală care se dezvoltase între ei şi recunoştinţa acestuia din urmă pentru oportunitatea de a continua să activeze în mediul universitar” pentru a-l instiga pe ofițer să comită fapta.

În comunicatul remis presei joi seara, Direcția mai explică și motivele pentru care atât rectorul, cât și prorectorul, au dorit să o sperie pe Emilia Șercan. Motivația lui Adrian Iacob, aflat la conducerea Academiei de Poliție, ar fi fost investigația desfășurată de jurnalistă – în legătură cu plagiatele de la ”Alexandru I. Cuza” -, el fiind unul dintre personajele de interes din ancheta Emiliei Șercan.

Petrică-Mihai Marcoci, pe de altă parte, a susținut demersul lui Iacob întrucât numirea în funcția de prorector este făcută de rector. În cazul în care acesta și-ar fi pierdut postul de conducere, și Marcoci ar fi avut de pierdut.

Amintim faptul că jurnalista a primit la jumătatea lunii apilie un SMS în care era amenințată cu moartea dacă nu întrerupe investigațiile de plagiat de la Academia de Poliție. Puteți citi mai multe despre asta AICI.