Discursul lui Viktor Orbán la Tușnad, o mostră de populism și înfierare

Discursul lui Viktor Orbán de la Universitatea de Vară „Tusvanyos” de la Băile Tuşnad a reprezentat o mostră clasică de populism și înfierare. Demonstrația de forță din România a avut în realitate un singur public țintă: votanții FIDESZ din Ungaria. Populiștii se remarcă prin discursuri demagogice, iar Orbán este un expert în asemenea alocuțiuni.

„Acum o sută de ani, România a intrat în epoca modernă. (…) Înţelegem că, din punctul lor de vedere, este un moment festiv, dar să înţeleagă şi ei că pentru noi nu e un moment festiv” și „de o sută de ani România modernă nu ştie ce să facă cu cei peste un milion de maghiari care trăiesc aici”, a spus premierul maghiar.

El a mai spus, printre altele, că Ungaria şi-a propus ca până în 2030 să devină una dintre cele „cinci cele mai bune ţări din Uniunea Europeană, unde merită să trăieşti şi să munceşti”, dar şi să contribuie la „ridicarea Europei Centrale”, alături de ţările învecinate.

„Avem resurse, avem curaj şi am arătat vecinilor noştri că aceia care colaborează cu ungurii fac bine. Avem o ofertă pentru vecinii noştri, care se concentrează în ideea să legăm între noi ţările noastre cu autostrăzi, cu căi ferate şi (…) reţele energetice, (…) să armonizăm dezvoltarea armatelor noastre şi să dezvoltăm împreună economia şi investiţiile în Bazinul Carpatic. Deci, avem o ofertă – să construim împreună Bazinul Carpatic, pe baza respectului reciproc”, potrivit hotnews.ro.

În realitate, discursul premierului Ungar nu aduce nimic nou: pe fond e aceeași demagogie afișată și în alte ocazii, atunci când critica Uniunea Europeană chiar la Bruxelles pentru măsurile economice, pentru politica față de Rusia sau în contextul crizei refugiaților. Din păcate, discursul său a stârnit un val de xenofobie în România. O mare parte a opiniei publice, sensibilă la „problematica maghiară” a asociat discursul lui Orbán cu presupusele opinii ale populației maghiare din țară, deși premierul ungar nu putea vorbi în numele lor.

Facebook.com

Au existat reacții și la nivel politic, liderul PMP, Eugen Tomac i-a criticat pe Liviu Dragnea și Klaus Iohannis pentru că “îl lasă pe Viktor Orbán să se comporte ca şi cum ar fi, pentru câteva zile, prim-ministrul României”.

Viktor Orbán a făcut în România ceea ce face în general, a înfierat și a bifat încă un punct în rândul votanților FIDESZ, pentru o nouă demonstrație de forță. Dar, pentru cei mai mulți, discursul lui Orbán nu a însemnat decât afișarea unui fariseism specific populiștilor.

1 Comentariu

  1. Eu sunt roman si gasesc ca discursul a fost corect spus de un presedinte curajos ,un mare respect pt D-ul Orban !!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *