Șeful MI6 mulțumește televiziunii ruse de stat pentru încurajarea rușilor să spioneze pentru Marea Britanie
Într-un mesaj postat pe platforma X, șeful agenției britanice de informații externe a mulțumit televiziunii de stat din Rusia pentru „ajutorul” acordat în încurajarea rușilor de a spiona pentru Marea Britanie, prin difuzarea unei părți dintr-un discurs pe care l-a ținut la începutul acestui an, în care i-a îndemnat pe ruși să „dea mâna cu noi”.
Luni, Moore a postat pe Twitter că agenția britanică de informații externe a fost „nedumerită cu privire la modul în care să transmită mesajul meu către publicul nostru țintă din Rusia – nu ne-am gândit niciodată că televiziunea de stat rusă va interveni pentru a ne ajuta”, conform AP.
„Mulțumesc, oameni buni”, a adăugat el.
Prezentatoarea Maria Butina – ea însăși un fost spion rus – a inclus fragmentul discursului în partea de sus a unui program din emisiunea sa de pe Channel 1 despre Richard Moore, șeful MI6. În discurs, Moore i-a încurajat pe rușii care se confruntă cu „venalitatea, luptele interne și incompetența pur și simplu insensibilă a liderilor lor” să spioneze pentru Marea Britanie.
Acuzându-l pe șeful serviciilor de informații externe că folosește „metode ieftine de recrutare”, fostul spion rus s-a întrebat dacă acesta le cere în mod serios rușilor „să înghită această provocare nerușinată?”.
Butina neagă ajutorul dat MI6
Întrebată de AP dacă a ajutat agenția de informații externe a Marii Britanii să își răspândească mesajul către ruși, Butina a sugerat că dacă Moore ar fi urmărit întreaga emisiune ar fi văzut portretul „neplăcut și urât” al său și al MI6.
„După o astfel de «reclamă», nimeni nu ar vrea cu siguranță să devină spion britanic”, a spus ea.
Totuși, expertul în serviciile de securitate rusești la University College London Mark Galleotti, cosultat de AP, spune că momentul din emisiunea lui Butina a fost o mare gafă. Mai mult, acesta susține că probabil nu a primit informarea de la Kremlin prin care li se interzicea televiziunilor să comenteze remarcile lui Moore.
Articole asemănătoare
Scandalul termoscanării de la un hipermarket ne arată cum funcționează manipularea
Întrebările care rămân în urma scandalului de la Eurovision
Navalnîi riscă încă 30 de ani de închisoare pentru acuzații de terorism
Google a ajuns la un acord cu autoritățile franceze cu privire la plățile către publicațiile de știri
Jurnalistul britanic Charlie Ottley a fost jefuit în România. Îi cere hoțului imaginile înapoi