Scenariul RoExit – de la populism la amenințarea cu divorțul EXCLUSIV
Un text de Cristina-Mădălina Stîngu
Tema RoExit a prins contur în ultima lună ca urmare a unor declarații ai actualilor lideri ai puterii, PSD-ALDE. Dacă ar fi să facem o cronologie a evenimentelor care au dus la discutarea unei astfel de teme care nu are nici o legătură cu realitatea am putea începe cu protestul din data de 10 august.
Violențele de la protest au determinat instituțiile Uniunii Europene să devină mai ferme în
privința situației din România. Drept urmare, pe data de 1 octombrie a avut loc prima dezbatere privind situația României în comisia LIBE.
În cadrul acestei comisii, Franz Timmermans a criticat modul în care sunt modificate legile justiției și Codurile Penale, subliniind faptul că Guvernul ignoră recomandările GRECO și cele ale Comisiei de la Veneția.
Declarațiile vicepreședintelui Comisiei Europene au stârnit un val de reacții foarte puternice din partea PSD-ALDE, în care chiar i s-a cerut și demisia. Aceste reacții au dat naștere ideii de „independență a României”, făcând o vagă referire la o îndepărtare de Uniunea Europeană.
Ca ideea să nu se piardă, fostul ofițer SRI, Daniel Dragomir, a lansat pe Facebook un mesaj anti-UE, conturând și mai mult tema RoExit, acest mesaj fiind ulterior preluat și de Marian
Munteanu.
Prezența Vioricăi Dăncilă în Parlamentul European ne-a convins și mai mult despre dorința
păcătoasă a actualilor guvernanți de a face pași înapoi de la Bruxelles, atunci când a declarat că ea „nu dă socoteală”.
Toată această utopie privind o eventuală dorință a României de a ieși din Uniunea Europeană a fost contestată de opoziție și complet respinsă.
Totuși, actualul context politic și tensiunile provocate de guvernarea PSD-ALDE par a avea
efecte asupra percepției românilor asupra Uniunii Europene.
Cel mai recent eurobarometru ne arată niște cifre îngrijorătoare cu privire la încrederea în
Uniune. În doar 5 luni, părerea românilor că apartența la UE este un lucru rău a crescut cu 7%, ajungând la 21%. Pe de altă parte, dacă s-ar organiza un referendum privind ieșirea României din Uniunea Europeană, 65% dintre români ar vota pentru râmânerea țării în UE.
Acest eurobarometru prezintă mai multe statistici care în esență ne spun că deși românii sunt
preponderent pentru apartența la UE, sunt nemulțumiți de activitatea UE cu privire la situația din România. Cu un nivel de euroscepticism de 15% putem concluziona că tema este una falsă, dar nici nu ar fi indicat să ne culcăm pe o ureche.
În contextul actual, în care Uniunea Europeană se confruntă cu un val de populism venind din
mai multe țări, Brexit și implicațiile care vin cu acestea, tema RoExit-ului ar putea apărea mai mult ca o amenințare venită din partea actualilor guvernanți, pentru că UE nu își dorește încă o pierdere a unei țări.
Articole asemănătoare
Toate semnele de îngrijorare pentru viitorul jurnalismului
Poate fi un joc soluția fenomenului dezinformării? ”Bad News” promite să rezolve problema fake news
Cât de răspândit era fenomenul fake news înainte de alegerile prezidențiale din SUA din 2016
Ucraina, între libertatea presei și identitatea națională: toată presa scrisă trebuie publicată în limba oficială
China a încercarcat să lupte cu protestele din Hong Kong prin dezinformare. Nu i-a reușit